Přihlásit

Africký mor v Číně (vetweb.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V srpnu byl potvrzen africký mor prasat v Číně v pěti provinciích. Čína má největší chov prasat na světě.

Kvůli výskytu afrického moru prasat bylo v Číně utraceno do konce srpna více než 38 000 zvířat. Virus prasečího moru byl podle odborníků zavlečen do Číny transportem zvířat z Ruska.
Do konce srpna bylo v Evropě nahlášeno 4800 případů nákazy divoce žijících prasat i jedinců v domácích chovech. V porovnání s předchozím rokem vzrostl počet pozitivních prasat o 700 případů. Čína má největší chov prasat na světě. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil edukativní video, jakým způsobem chránit chovy prasat domácích před zavlečením afrického moru prasat.
Od 1. února 2018, kdy došlo ke zmenšení zamořené oblasti v okrese Zlín, eviduje Státní veterinární správa ČR ve Zlínském kraji 160 nalezených uhynulých divokých prasat. Africký mor prasat (AMP) byl potvrzen u 12 kusů nalezených ve vysoce rizikové oblasti, ve 147 případech bylo vyšetření negativní. V současné době se čeká na výsledek vyšetření jednoho zbývajícího kusu. Ve stejném období lovci v zamořené oblasti odlovili celkem 932 divočáků. Vyšetření AMP prokázalo pouze u jednoho kusu odloveného v katastrálním území Lužkovice uvnitř ohradníků.
V oblasti s intenzivním odlovem bylo od začátku února zastřeleno 5846 divokých prasat. Z toho nejvíce v okresech Kroměříž (961), Uherské Hradiště (938) a Hodonín (890). Ani jedno z prasat ulovených v oblasti s intenzivním odlovem AMP nemělo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.