Přihlásit

Kdysi rarita z obory. Dnes přemnožený škůdce (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Než si kulka atentátníka našla v Sarajevu Františka Ferdinanda d’Este, stihl následník rakouskouherského trůnu vystřílet statisíce zvířat.
Podle dochovaných střeleckých záznamů skolil arcivévoda během svého života 272 511 divokých zvířat, převážně zajíců, bažantů, srnců nebo jelenů.
Mezi záznamy o jeho úlovcích je překvapivě málo údajů o divokých prasatech. Do poloviny 20. století totiž patřili divočáci k mimořádným úlovkům. Přitom Česko a divočáci patří od nepaměti k sobě.

Pojmenování Sudéta pochází z jednoho z keltských jazyků a znamená Les kanců. Když pomineme legendárního Bivoje, tak kanci přispěli i k reprodukci přemyslovské dynastie. Když na lovu zabloudil kníže Oldřich, našel si sličnou Boženu. S rozšiřujícím se zemědělstvím se prasata, která s oblibou hledala potravu na polích, zařadila mezi systematicky vybíjenou škodnou.

Jen v oborách

V roce 1766 přenesla císařovna Marie Terezie náklady za škody způsobené volně žijící zvěří na držitele loveckého práva, jenže vymáhání náhrad už tehdy bylo problematické. Vše vyřešil její syn Josef II. – v loveckém patentu z roku 1786 chov divokých prasat ve volnosti zakázal. Chov divočáků byl legální jen v uzavřených a dobře oplocených oborách. Mimo oboru je pak jako škodnou mohl zabít kdokoli.
Poslední kus černé zvěře byl ve volnosti uloven na Hluboké roku 1801. Pro šlechtu se stal lov černé zvěře v oborách novou zábavou, a to především díky použití loveckých psů.
Ještě za první republiky uvádějí statistiky ročně jen několik set kusů ulovené černé zvěře v oborách a desítky kusů mimo ně. Ulovit kance byla událost, o níž se mluvilo na vesnici dlouho.
Vše změnila 2. světová válka a změny po ní. Kdysi pečlivě střežené obory už nikdo nehlídal, ploty a zdi neopravoval. Pomohla i migrace prasat z Německa a Slovenska. V neposlední řadě i změny vlastnictví zemědělské půdy, kolektivizace a zvětšující se lány prasaty oblíbené kukuřice.
Od 50. let statistiky ulovených zvířat rostou, v posledních letech raketově. Loňské statistiky uvádí neuvěřitelných 230 tisíc kusů skolených kanců.

Robert Oppelt

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.