Přihlásit

Zvířata v akci (100+1 zahraniční zajímavost)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Káně Harrisovo, sokol, německý ovčák, včela i potkan. Zvířata v pracovním poměru dnes nejsou ničím výjimečným

Pracuje na wimbledonských kurtech, jmenuje se Rufus a má vlastní zaměstnaneckou průkazku i účet na sociální síti.
Jeho zápasy ovšem začínají dřív, než tenistům zazvoní budík, a jeho výkony si organizátoři nemohou vynachválit. Je postrachem nebe, zejména všech holubů. Rufus – káně Harrisovo – patří k nejproslulejším zvířecím zaměstnancům současnosti.

Pod sokolím dohledem

Podobnou úlohu ovšem plní dravci i u nás, například na Letišti Václava Havla. Kromě dispečerů se právě oni, spolu s cvičenými psy, starají o bezpečné přílety i odlety. Na starosti mají areál o rozloze tisíce hektarů, placeni jsou v kuřatech a plní jediný úkol: vyhnat veškerou zvěř, aby se v místě nezabydlela a nedělala problémy.
„Po dešti často hrozí, že se objeví žížaly a následně rackové. Může jich přiletět i dvě stě a mohou se objevit také na dráze,“ vysvětluje Ivan Ekert, ptáčník z Biologické ochrany pražského letiště. Existuje reálná hrozba, že opeřence na ranveji nasaje motor letadla. S jedním skřivánkem by si asi poradil, ale například holub už znamená velký problém – natož celé hejno. A co teprve srny a divočáci: I ty už během téměř čtyřiceti let, co Biologická ochrana funguje, dravci s loveckými psy plašili.

Výběr z ptačí elity

Jaké druhy si ptáčníci pro zodpovědnou práci vybírají „Pracují u nás například sokol stěhovavý, raroh nebo káně Harrisovo, jež může lovit jak zajíce, tak ptáky,“ vyjmenovává Ekert. Spolu s ním jezdí opeřenci na střeše automobilu a monitorují terén. Když v okolí zahlédnou ptáka nebo menšího hlodavce, okamžitě se vypraví na lov.
Výcvik opeřeného zaměstnance letiště je náročný. Potenciální pomocníci se pře­dem vytipovávají a ti méně schopní jdou rovnou „z kola ven“. S vybranými ptáky od malička vyrůstají také lovečtí psi, aby si na sebe zvířata zvykla a neublížila si.
Dravci tedy nejsou jedinými zvířecími zaměstnanci letiště. Na pořádek nejen v prostorách terminálů dohlížejí také psovodi s německými a belgickými ovčáky. Kvalitu ovzduší navíc hlídají včely – letištní med pravidelně putuje na analýzu, a nejenže sbírá ocenění a tituly v kategorii „med roku“, ale dokonce splňuje limity stanovené pro dětskou výživu.

Pracovníci s klepety

Netradiční zaměst­nance má i Pivovar Protivín: Jmenují se Jedna, Dva, Tři, Čtyři a Pět. Raci signální představují nepůvodní druh, který českým chráněným rakům škodí – touto prací však prý všechno vykompenzují. Jako strážce kvality vody je ve firmě mají už dva roky, přičemž slouží coby systém včasného varování: Jakmile se voda změní, raci to na sobě dají znát.

Jsou totiž napojeni na počítač, čidlo snímá jejich tep a kamery zaznamenávají pohyb v akváriu.

Speciální software pak vyhodnocuje, zda račí chování neznačí, že je voda v nepořádku. „Na raka nalepíme neinvazní čidlo. Jestliže se pak do vody dostane nějaká závadná látka, zvíře velmi rychle zareaguje: jednak změnou chování – zvýšeným pohybem, nebo naopak přesunutím do úkrytu, a především vyšší frekvencí tepu,“ vysvětluje Pavel Kozák z fakulty rybářství a ochrany vod z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Patent českých vědců

Raci jsou unikátní v tom, že vodní kontaminaci odhalí během několika vteřin. V budoucnu by račí schopnosti mohly sloužit nejen ve vodárenství a pivovarnictví – členovci by nás dokonce mohli upozornit na případný teroristický útok, pokud by se někdo pokusil otrávit zdroj pitné vody.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.