Přihlásit

Všestranná společnice na lov (Zbraně a náboje)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mossberg 930 Snow Goose

AMERICKOU ZBROJOVKU MOSSBERG NENÍ ASI TŘEBA DLOUHO PŘEDSTAVOVAT, JIŽ PŘED MNOHA LETY ZÍSKALA VELMI DOBROU POVĚST DÍKY SVÉMU BOHATÉMU VÝROBNÍMU PROGRAMU, JEHOŽ ZÁKLAD TVOŘÍ DLOUHÁ ŘADA OPAKOVACÍCH A SAMONABÍJECÍCH BROKOVNIC.

Výrobky firmy Mossberg netvoří základ výzbroje jen ozbrojených složek mnoha armád a policejních sborů na celém světě, ale „utrpěly" rovněž velký úspěch v oblasti civilního střelectví, protože je používají k loveckým, obranným a sportovním účelům další miliony spokojených střelců.
Špičkový výrobce zbraní musí vždy držet krok se svými konkurenty, a tak ani firmu Mossberg neminulo zavedení samonabíjecích brokovnic do výrobního portfolia. Jednou ze základních řad je „930 Autoloader", která se pěkně rozrůstá, a některé její modely jsou určeny přímo pro lovecké použití. Z široké nabídky vyčnívá originální model 930 „Snow Goose" v bíločerné moderní kamufiáži Kryptek Yeti, který se v nabídce objevil v roce 2014 a my si jej představíme v tomto profilu.

ZA ROK SE BUDE SLAVIT

Ano, utíká to snad mílovými kroky, za rok oslaví firma Mossberg již stoleté výročí svého vzniku. Jak to někdy bývá, začátky byly divoké a stejně jako spousta jiných výrobců, už tu také Mossberg nemusel být.
Zakladatel firmy, Oscar Frederick Mossberg, se narodil 1. září 1866 v obci Svanskog ležící ve Värmlandu v jižní části Švédska. Po dovršení dvaceti let odešel hledat štěstí do USA. Svoje první místo získal u dalšího přistěhovalce, Ivera Johnsona, který pocházel z Norska. Johnsonova firma se zpočátku věnovala výrobě jízdních kol, ale později přešla ke zbraním, známým Johnsonovým revolverům.
Od Johnsona Mossberg po několika letech odešel a vystřídal ještě několik zaměstnání, až skončil ve zbrojní továrně Marlin-Rockwel v New Havenu v Massachusetts. Zde ho v roce 1918 zastihl konec první světové války, a náhle nebyly kulomety vyráběné firmou Marlin-Rockwel již potřebné. Následoval nevyhnutelný útlum zbrojní výroby, v jehož důsledku byl z Oscara Fredericka Mossberga náhle nezaměstnaný. V 53 letech to rozhodně nebyla žádná legrace.
Mossberg se rozhodl nenechat ležet ladem své dlouholeté zkušenosti s výrobou zbraní a společně se svými syny Iverem a Haroldem se pustil do podnikání. V roce 1919 založili zbrojní dílnu, jejímž vznikem byly položeny základy rodinné zbrojovky O. F. Mossberg and Sohn Inc., po našem „Mossberg a synové", umístěné v New Havenu.

„SVĚTLUŠKA" ZÁŘÍ NA CESTU

Jejich první vyráběnou zbraní byla malá čtyřranná malorážková pistolka Brownie, po našem světluška, díky níž se firma postavila na nohy, a tak v roce 1921 mohli Mossbergové přikoupit další výrobní prostory a pustit se do vývoje a výroby malorážných pušek. K nim brzy přibyly i opakovací brokovnice a po smrti zakladatele firmy v roce 1937 pokračovala zbrojovka pod vedením syna Harolda ve výrobě jednoduchých a levných zbraní pro civilní použití.
Malorážky typů 42 a 44 tvořily část výrobního programu firmy Mossberg i v letech druhé světové války, byly určené pro výcvik branců. Zbytek kapacity firmy se věnoval výrobě součástek pro kulomety Browning M2.
Po válce pokračovala firma Mossberg ve výrobě převážně sportovních zbraní a opakovacích brokovnic, v roce 1961 vznikl její slavný model Mossberg 500, který se stal jednou z nejrozšířenějších brokovnic s pohyblivým předpažbím na světě. Rok předtím, v roce 1960, se firma přesunula do North Havenu, ale dnes tam už výrobu nenajdeme. Z důvodu značně se zhoršujících poměrů v oblasti zbraňové legislativy ve státě Connecticut se v roce 1989 přestěhovaly stroje Mossbergu do nově vzniklého závodu v Eagle Pass v Texasu. Tam mají zbraně ještě stále rádi.

ÚSPĚŠNÁ ŘADA BROKOVNIC MOSSBERG 930

Mossberg 930 Snow Goose je lovecká samonabíjecí brokovnice v nejvíce rozšířené a používané brokové ráži 12, přesněji řečeno 12/76 Magnum, ale může být nabíjena i náboji ráží 12/70 a 12/67,5.
Pouzdro závěru zbraně je vyrobeno z odolné hliníkové slitiny, vzadu na něj navazuje hlaviště pažby. Do přední části pouzdra závěru je vložena ocelová hlaveň, pod kterou se nachází zásobníková trubice. Trubice jsou u brokovnice „Snow Goose" dvou délek, od kterých se odvíjí i kapacita zásobníku, ta může být 5 nebo 12 nábojů. Na zadní části temene pouzdra závěru nad výhozním okénkem jsou otvory pro přišroubování montážní lišty weaver. Na lištu je pak možné nasadit zadní mířidla OE nastavitelné hledí, nebo kolimátor. Na pravém boku pouzdra závěru je rozměrné výhozné okénko, které má v zadní spodní části drážku, do níž se zasunuje natahovací páka závěru v zadní poloze.
Samonabíjecí funkce brokovnice je zajištěna odběrem povýstřelových plynů, které působí tlakem na pístový mechanismus, vybavený automatickým regulátorem tlaku. Odběr plynů z hlavně je zajištěn dvěma otvory, vedoucími do plynového nástavce se dvěma odfukovými kanálky.
K uzamčení závěru slouží kyvná závora, tvořená masivním hákem. Hák prochází obdélníkovým otvorem v závorníku a v poloze uzamčeno zapadá závora do otvoru v horní části hlavně za nábojovou komorou. Snížení a zvednutí závory je řízeno nosičem závorníku, z něhož vyčnívá řídicí kulisa.
Závěr brokovnice je složen z nosiče závorníku, závorníku a uzamykací závory. Napínací páka má tvar dutého válečku se zdrsněným povrchem, svojí osou prochází otvorem v závorníku a je upevněna do nosiče závorníku. Samonabíjecí funkce zbraně je zajištěna přenašečem impulzu, ten se posouvá po zásobníkové trubici a působí na nosič závorníku. Nad přenašečem je umístěna hliníková trubka s pístem ve tvaru mezikruží. Píst je navlečen na zásobníkové trubici, přední částí dosedá na plynový nástavec, ten je připájený ke hlavni.

ZÁCHYT ZÁVĚRU NEMŮŽE CHYBĚT

Na pravé straně pouzdra závěru přímo pod výhozním okénkem najdeme kulaté tlačítko, to slouží jako záchyt závěru a ovládá dvouramennou zásobníkovou páku. Když dojde k vystřelení posledního náboje ze zásobníkové trubice, tak se dvouramenná páka vykloní do dráhy nosiče závorníku a zachytí závěr v zadní poloze. Páka zároveň slouží k přidržení nábojů.
Dříve se u brokovnic značky Mossberg používaly páky dvě OE záchytná a přidržovací, ale pak se konstruktéři inspirovali dvouramenými pákami, zavedenými u zbraní Franchi. Ale není třeba se nad jejich činností pohoršovat. Poprvé bylo tohle řešení v jednodušším provedení použito u brokovnic Benelli, v současnosti ho mají snad už všichni.
Do dutiny ve spodní části pouzdra závěru se vkládá spoušťový mechanismus, jehož součástí je lučík spouště z hliníkové slitiny. Sestava spoušťového mechanismu je v pouzdře závěru upevněna dvěma příčnými čepy, zajištěnými pružnými západkami. Použitý bicí mechanismus je jednoduchý, má klasické bicí kladívko, a obsahuje pouze tři pružiny. To nic nemění na faktu, že na kvalitě spoušťového mechanismu si výrobce dává obzvláště záležet, takže se vyznačuje velmi hladkým chodem, nízkým odporem a minimálním propadem spouště po výstřelu.
Brokovnice je vybavena i manuální pojistkou, jejíž posuvná páčka je umístěna na zadní části temene pouzdra závěru, před pažbou. Zbraň je odjištěna při posunutí páčky pojistky směrem dopředu, kdy je viditelná červená tečka ve výřezu za páčkou. Druhým bezpečnostním prvkem je výstražník ve tvaru bílé hliníkové tyčky, který se při napnutí bicího mechanismu vysune z předního úponu lučíku spouště. Jeho vysunutí je viditelné a rovněž je možné jej nahmatat i prsty.

BROKOVNICE DO SNĚHU

Lovecká samonabíjecí brokovnice Mossberg 930 Snow Goose je nabízena v černěné verzi, nebo černobílé maskovací úpravě Kryptek Yeti, která podstatně zvedá atraktivitu zbraně. Plastové předpažbí se zdrsněnými úchopovými plochami kryje střední část zbraně se zásobníkovou trubicí a hlavní od plynového nástavce až po pouzdro závěru. Polymerová pažba je pevná, s pružnou gumovou botkou.
Maskovací nátěr Kryptek Yeti je proveden syntetickými barvami, jedná se o moderní vícesměrový kamuflážní vzor, určený pro zasněžené oblasti. Vzor má dvě vrstvy, první je tvořena barevným schématem, stínovaným podle prostředí předpokládaného použití, druhou vrstvu tvoří nepravidelné geometrické obrazce, které mají za úkol rozbíjet tvar předmětu, na němž je vzor aplikován. Na rozdíl od starších maskovacích vzorů je Kryptek účinný jak v horizontálním, tak i vertikálním směru, protože druhá vrstva rozbíjí tvary falešným 3D efektem a to dokonce jak na dálku, tak zblízka.
Protože je Mossberg 930 Snow Goose především lovecká brokovnice, je vybavena sadou výměnných čoků „AccuSet", obsahující tři zahrdlení OE tube inproved cylinder (95200), tube modifed cylinder (95195) a choke tube full cylinder (95190). Ocelová hlaveň brokovnice má nahoře penetrovanou lištu, jež napomáhá rychlejšímu zamíření. Na přední části hlavně, mezi ústím a držákem zásobníkové trubice je umístěn jednoduchý kompenzátor, určený k regulaci zpětného rázu. Tvoří ho vždy dvě řady po čtyřech otvorech na každé straně hlavně. Zásobníková trubice je výměnná, s kapacitou buď 5, nebo dokonce 12 nábojů.
Mířidla brokovnice Mossberg 930 Snow Goose jsou tvořena muškou s červeným světlovodným vláknem, která je umístěna na liště nad hlavní před ústím. Na temeni pouzdra závěru jsou čtyři otvory pro montáž lišty weaver, na niž je možné umístit stavitelné hledí, nebo různé typy kolimátorů dle výběru majitele.
Mechanická mířidla OE kombinace světlovodné mušky a hledí, jsou pak velmi dobře čitelná a umožňují tak pohotové a přesné zamíření na cíl. Tato skutečnost bude významná především při střelbě jednotnou střelou, jak při služebním použití, tak zvláště při lovu.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Ráže 12/76 Magnum (možno i 12/70 a 12/67,5)
Celková délka 1333 mm (52,5 palce)
Délka hlavně 711 mm (28 palců)
Hmotnost bez 3740 gramů (8,25 nábojů libry)
Zásobníková trubice 5 nebo 12 nábojů

Charakteristika

Mossberg 930 Snow Goose je samonabíjecí brokovnice, ovládaná impulzem tlaku povýstřelových plynů na pístový mechanismus. Závěr je uzamčený pomocí kyvné závory, kterou řídí kulisa na nosiči závorníku. Pouzdro závěru je vyrobeno z odolné hliníkové slitiny, jež podstatně snižuje hmotnost zbraně a současně zajišťuje dlouhou životnost brokovnice. Celkové zpracování zbraně odpovídá velkosériové výrobě, ale v kategorii vyšší standard. Funkční a viditelné plochy jsou opracovány velmi dobře, na skrytých plochách jsou někde viditelné stopy po obrábění. Vývrt hlavně a nábojová komora jsou ale lesklé, bez jakýchkoli nerovností. Podélně posuvná pojistka spoušťového a bicího mechanismu je umístěna na zadní části temene pouzdra zbraně, druhým bezpečnostním prvkem je výstražník signalizující napnutí. Mířidla jsou u brokovnice Mossberg 930 Snow Goose tvořena muškou s červeným světlovodným vláknem, umístěnou na liště hlavně a přípravou pro montáž lišty weaver na temeno pouzdra závěru. Výrobcem samonabíjecích brokovnic model 930 Snow Goose je firma O. F. Mossberg and Sohn, Inc., 7 Grasso Avenue, North Haven, USA. Dovozcem pušek Mossberg na náš trh je firma Banzai s.r.o, Olšanská 2666/7, Praha 3, www.banzai.cz, dovezeno bylo zatím jen několik málo kusů verze „Snow Goose" a jsou vyprodané. Při poslední dodávce činila prodejní cena 28 950 Kč a za současného kurzu dolaru by se neměla v blízké budoucnosti podstatně lišit, pokud tedy nedojde například k uvalení cla na dovoz zbraní ze strany starostlivé matičky EU.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.