Přihlásit

Přibývá útoků vlků na ovce. Pomoci mají i ovčáčtí psi (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LIBERECKÝ KRAJ

Stoupá počet útoků vlků na ovce. Od začátku roku vyplatil Liberecký kraj chovatelům za ztráty již téměř 160 tisíc korun. Zatímco v minulosti kompenzoval kraj škody způsobené zvláště chráněnými živočichy také v případě útoků kormoránů a vyder, od roku 2015 eviduje už jen „řádění“ těchto psovitých šelem.
Před třemi lety kraj vyplatil chovatelům za útok vlka pouhých šest tisíc korun, o rok později již skoro 35 tisíc, loni téměř 90 a letos již zmíněných takřka 160 tisíc. Letos peníze putovaly dvěma chovatelům z Provodínska na Českolipsku. Nyní rada kraje schválila peníze chovateli z Frýdlantska. V březnu mu vlci roztrhali 27 ovcí.
Radní kraje Jiří Löffelmann uvedl, že má sice radost, že se vlkům daří a rozmnožují se, ale že to přináší i negativní věci. „Když někomu vyplení ohradu se zvířaty, tak to rozhodně není nic příjemného, i když škodu nahradíme. Radost to nepřináší,“ uvedl radní.
Kraj chce proto v září uskutečnit seminář. Jeho tématem má být, jak získat nejrůznější dotace na zabezpečení hospodářských zvířat. „Chceme, aby zemědělci a chovatelé věděli, jak se preventivně chránit před útoky predátorů. Budou tu probírány různé možnosti oplocení, ohradníků, ale také pořízení ovčáckých psů,“ doplnil Löffelmann.
Vlčí populace nejenom v kraji rok od roku stoupá. Nedávno šelmy osídlily třeba Lužické hory a podle přírodovědců je otázkou času, kdy se objeví i v Českém ráji. Jiří Beneš, člen hnutí Duha a lektor projektu Setkání se šelmami, si myslí, že vlk rozhodně není pro chov ovcí nikterak velkou hrozbou. „V naší lesnaté a pestré krajině mají vlci dostatek potravy, takže pro chov ovcí není vlk hrozbou. Ovce se chovají všude, kde vlci žijí po staletí či desetiletí a množství škod se pohybuje maximálně v řádu desetin procent z celkového množství chovaných zvířat,“ uvedl nedávno Beneš.
Celkem Liberecký kraj od roku 2004 vyplatil za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy téměř více než 2,1 milionu korun, přičemž největší škody napáchali kormoráni v rozmezí let 2004–2010, přes 1,8 milionu. Vlci se v přehledu usadili v posledních čtyřech letech a výplaty škod mají vzrůstající charakter. Celkem za jejich útoky zatím kraj zaplatil 289 439 korun.

Martin Trdla

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.