Přihlásit

Řidiči, dávejte pozor na zvěř! (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejčastěji srazí řidiči srnčí zvěř

Pokud jezdíte rádi do lesa, nebo po polních cestách, může se vám stát nemilé překvapení, kdy vám před kola auta vběhne srna nebo třeba prase divoké.
V letních prázdninových měsících, tedy v červenci a srpnu, navíc probíhá srnčí říje. Ta je spojena zejména se zvýšenou aktivitou zvěře.

Zvýšená pozornost

„Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti a pozornosti, kdykoliv se totiž může stát, že do cesty vběhne nebo přes cestu přeběhne srnčí zvěř,“ varuje nejvýznamnější myslivecká organizace Česka, Českomoravská myslivecká jednota.
Ročně na českých silnicích zahyne několik tisíc zvířat, zejména srnčí zvěře. Ale velké riziko hrozí také řidičům, posádce auta, anebo motorkářům, kteří jsou nejčastěji ohrožení. Zraněny jsou v této souvislosti desítky řidičů a podle oficiálních statistik zemře třináct tisíc kusů zvěře, z nichž 80 procent tvoří právě srnčí. Podle Českomoravské myslivecké jednoty jsou však reálná čísla mnohem výší, odhadem je to 50 až 70 tisíc kusů zvířat. Nebezpečí na vás i vaši rodinu číhá prakticky na všech silnicích mimo města.
Dále přichází varování, že pokud přeběhne přes cestu jeden kus, lze očekávat, že ho budou následovat další. Myslivci se v minulých letech snažili zvěř od silnic všemožně odlákat pomocí různých látek. Látkami naparfemovanými pachem dravců, hlavně medvědů a rysů, se natíraly stromy a napouštěl textil. Ovšem i tyto látky mají velmi omezený účinek do doby, než pach vyprchá.
Dalšími vyzkoušenými metodami jsou i světelné stěny nebo světelné odrazky, které mají zvěř zmást a vyvolávat v ní strach.
Avšak srnčí a polní zvěř není jedinou zvěří, která ohrožuje řidiče na silnicích. V centru měst klidně narazíte na ježka, kachny nebo tady často probíhají zajíci. Ani přejetí domácí mazlíčci nejsou na našich silnicích nic neobvyklého ani výjimečného. Podle statistik se počet sražených zvířat a nehod za posledních osm let zdvojnásobil a stále narůstá. A jak se chovat při takové situaci? Myslivci doporučují srážkám předcházet tak, že jedete pomaleji a máte rozsvícená světla do mlhy. Také zvěř můžete zkusit vystrašit troubením, za každou cenu se však nárazu nebraňte. Údajně je lepší narazit v menší rychlosti do zvířete než strhnout volant do příkopu. Pokud k nehodě dojde, se zvířetem nemanipulujte ani se ho nedotýkejte. Volejte 158, v lehčích případech byste měli zavolat myslivce vy sami.
Dávejte si na silnicích pozor a dbejte zvýšené opatrnosti!

***

JAK REAGOVAT?

• zpomalit

• za každou cenu se zvěři nevyhýbat

• svítit mlhovkami

• nesvítit dálkovými světly

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.