Přihlásit

Země živitelka: Očekává se střet majitelů farem (Profit)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak moc podporovat největší farmy? Hlavně tato otázka se bude řešit na pětačtyřicátém ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka

Výstava Země živitelka dává tradičně prostor pro diskusi nad aktuálními odbornými tématy. Letos patří k nejžhavějším otázkám budoucnost společné zemědělské politiky a především omezení výše podpory pro největší farmy v podobě takzvaného zastropování plateb.
Na smysluplnosti tohoto opatření se neshodnou nejen jednotlivé země Evropské unie, ale ani tuzemští zemědělci. „Veškeré statistiky OSN i EU přitom konstatují, že zemědělská produkce ve světě i v EU stojí na rodinných farmách. Bez jakékoli ideologie to znamená, že je na základě známých skutečností třeba podporovat takový koncept i u nás,“ říká předseda Asociace soukromého zemědělství (ASZ) ČR Josef Stehlík, který omezení plateb podporuje.

Vyostřené názory

„I rodinné farmy mohou být a jsou velké, na rozdíl od podniků právnických osob jde ale o podniky, které mají a budují mezigenerační vazby a od svých předků přejatá hospodářství se sedláci snaží ve vlastním zájmu předat následující generaci v pokud možno lepším stavu, než v jakém je přejímali. To je sama podstata rodinného hospodaření,“ dodává tajemník ASZ ČR Jaroslav Šebek.
Velké farmy jsou však proti návrhu.
„Zastáváme názor, že zemědělská politika má být rovná, nediskriminační a podporující zemědělce bez ohledu na jejich velikost a formu podnikání,“ oponuje Zdeněk Jandejsek, prezident Agrární komory. Plánované snížení plateb pro ČR a zastropování by podle něj znamenalo likvidaci českého zemědělství a další propad produkce a soběstačnosti v základních odvětvích, především pak živočišné výrobě.

Svět v naučné kopuli

Země živitelka kromě vážných témat zaměřených na budoucnost tuzemského zemědělství myslí i na nejmenší návštěvníky. Těm poskytne možnost „zažít zemědělství“ v dětské farmě či v rámci prostředí lesní školy.
Také pro ně připravila interaktivní stezku napříč areálem či návštěvu 3D obří naučné kopule, ve které si děti v rámci unikátních projekcí prohlédnou podvodní svět, divokou přírodu, ale také hvězdy, planety a černé díry a další přírodní jevy, které pomohou zase o kousek více porozumět přírodnímu světu.
Tradiční součástí agrosalonu je kulturní doprovodný program, který nabídne nejen dechovku, ale třeba i rockový koncert.
Každoročně se mohou vystavovatelé zúčastnit také tradiční soutěže o Zlatý klas, vyhlašované Ministerstvem zemědělství ČR. Exponáty přihlášené do soutěže posuzuje a hodnotí soutěžní porota sestavená z odborníků - zástupců ministerstva, odborného školství, výzkumných ústavů, kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu a Výstaviště České Budějovice.

***

Mezinárodní agrosalon Země živitelka

Letos se agrosalon uskuteční od 23. do 28. srpna na Výstavišti v Českých Budějovicích jako jedna z největších výstav v České republice zaměřená na tradiční zemědělské obory, mezi které patří rostlinná a živočišná výroba, zemědělská technika, potravinářská výroba, lesní a vodní hospodářství, zahradnictví a pěstitelství
a další. Svoje místo mají také myslivci, rybáři či včelaři.
Pro odborníky i zájemce z řad široké veřejnosti bude po celou dobu trvání agrosalonu připraven odborný program v podobě seminářů a přednášek se stěžejními tématy týkajícími se chovu hospodářských zvířat, šlechtění a genetiky, rostlinné, živočišné a potravinářské výroby, myslivosti, ochrany a péče o les, rybářství a ochrany vod včetně samostatné kapitoly věnované chovu raků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.