Přihlásit

Pátrání po uprchlé pumě mělo šťastný konec (priibramsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Čechy
Šťastný konec mělo v sobotu vpodvečer pátrání po dvouletém samci pumy, který ve čtvrtek utekl z Kontaktního zooparku v obci Zvole na Praze-západ. Nalezenou šelmu veterináři znehybnili uspávací střelou, aby mohla být bezpečně dopravena do zoo. Zvíře je podle dostupných informací v pořádku a nikomu neublížilo.

Ještě v sobotu ráno přitom starosta obce Miroslav Stoklasa (Jdeme dál) varoval před nebezpečím, které volně se pohybující kočkovitá šelma o hmotnosti kolem 55 kilogramů může představovat. Upozornil, že hladové zvíře by mohlo za svou potravu považovat nejen volně se pohybující psy, ale i menší děti - včetně miminek v kočárcích stojících na oplocených zahradách.
Stoklasa se také netají tím, že v souvislosti s útěkem pumy hodlá podat trestní oznámení na provozovatele minizoo. Na webových stránkách obce, kde průběžně informoval o vývoji situace, navíc potvrdil, že aktuální vývoj situace nic nemění na úsilí o to, aby zoo v obci ukončila svou činnost. V sobotu mimo jiné chovatele vyzval, aby jako vstřícný a preventivní krok všechny své kočkovité šelmy z obce odvezl - a přesunul je do odpovídajícího zařízení.
Stavební úřad se zoo již v minulosti zahájil řízení o odstranění nepovolených staveb. Aktuální útěk šelmy, který se opakoval téměř po roce (loni na sklonku července ovšem uteklo mládě pumy Max; syn nynějšího uprchlíka Mourka) zřejmě k zoo ve Zvoli také přiláká pozornost veterinární správy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.