Přihlásit

V Krkonoších prý viděli medvěda, v Jeseníkách lejno (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V polské části Krkonošského národního parku prověřují informaci o výskytu medvěda. V Jeseníkách odborníci nedávno zkoumali podezřelé lejno, zda nejde o medvědí trus.

Jeseníky
V Krnonoších vyvolala senzaci zpráva, že na polské straně Sněžky v Sowie Dolině náhodný turista při kondičním běhání zahlédl medvědici s mláďaty. Polští ochranáři zatím žádné nezvratné důkazy o přítomnosti medvěda neobjevili.
Pokud by se výskyt medvěda v Krkonoších podařilo prokázat, byla by to zoologická senzace, protože poslední kus zde byl uloven přibližně před 220 lety.
Nedávno se také v oblasti Jeseníků rychle šířila fáma, že zde byl nalezen medvědí trus. Podle koordinátora projektů ochrany a monitoringu velkých šelem Miroslava Kutala zoologové nemají potvrzenou informaci, že by se v Jeseníkách pohyboval medvěd. "Máme informaci od jednoho lesníka, který našel trus, o kterém se domníval, že by mohl být medvědí. My jsme to podle ale podle fotografie trusu na základě našich zkušeností s monitoringem medvědů nepotvrdili.
Nicméně jsme dohodnuti, že trus ještě podrobíme detailnější analýze, abychom zjistili, jakému zvířeti patřil. Pokud by se v oblasti medvěd skutečně pohyboval, dřív nebo později by se měly v terénu objevit další, průkaznější pobytové znaky. Lidé, kteří budou mít podezření, že našli něco, co souvisí s přítomností medvěda, vlka nebo jiné velké šelmy, nám mohou poslat své snímky na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.," uvedl Miroslav Kutal, který je také koordinátorem Hnutí DUHA Olomouc.
Poslední příležitost prohlédnout si zblízka medvěda měli návštěvníci linhartovského zámku v roce 2010. "Lovecké trofeje a sbírku vycpaných zvířat nám zapůjčil pro zámeckou expozici pan Jiří Čížek. Největší zájem byl o medvěda, který kdysi uhynul v ostravské zoo," uvedl kastelán zámku Jaroslav Hrubý.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.