Přihlásit

Pták, který vstal z mrtvých (Vesmír)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

20. březen byl na Novém Zélandu velikým dnem pro nelétavou slípku novozélandskou (Porphyrio hochstetteri), zvanou též takahe. Jde o endemickou příbuznou jinak široce rozšířené slípky modré (Porphyrio melanotus). S velkou pompou se vrací do národního parku Kahurangi na severu novozélandského Jižního ostrova, který kdysi dávno obývala. V první vlně ochranáři převezli 18 ptáků - tento výsadek se má stát jádrem teprve druhé divoké populace na tomto ostrově.
Celou akci lze považovat za malý zázrak. Od roku 1898 byla slípka novozélandská oficiálně považována za vymřelou, a i předtím by se nalezené kusy daly spočítat na prstech. Díky dětskému snu Geoffreye Orbella a neúnavnosti, se kterou si za jeho splněním šel, však byla roku 1948 objevena poslední žijící populace, ukrývající se v horách ve Fiordlandu na jihu ostrova. A program na záchranu tohoto vzácného opeřence mohl začít. Ještě v osmdesátých letech 20. století to nevypadalo dobře. Zejména vlivem přemnožených nepůvodních jelenovitých, kteří se slípkami soupeřili o potravu, klesla populace na méně než 100 jedinců. Vysokou zvěř se však podařilo dostat pod kontrolu a situace se obrátila. V poslední době se populace slípek každoročně rozrůstá o 10 % a přehoupla se přes 300 kusů, čímž takahe ztratila status kriticky ohroženého druhu. Ochranáři mají věru příjemné starosti - ptáci se nevejdou na malé ostrovy a do oplocených území na pevnině, zbavených predátorů. Oblast v národním parku byla zvolena hned ze dvou důvodů - jednak je tam pro slípky dostatek jejich oblíbené, byť nevýživné potravy (trsovité traviny), jednak (díky aktivnímu managementu) málo nepůvodních savčích predátorů, kteří by je mohli ohrozit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.