Přihlásit

Děti na Bruntálsku soutěžily o Zlatou srnčí trofej (bruntalsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve vědomostech o přírodě a myslivosti soutěžily děti v Bruntále. V sídle Okresního mysliveckého spolku Bruntál proběhla soutěž o Zlatou srnčí trofej. V sobotu 2. června se zde potkaly děti z přírodovědných a mysliveckých kroužků ze Zátoru, Třemešné, Břidličné a Bruntálu.

"Děti odpovídaly na otázky ze znalosti zoologie, péče o zvěř, kynologie, lovu, zbraní, myslivecké mluvy a mysliveckých tradic. Přesnou mušku si účastníci zkusili v hodu šipkami na terč.
Velice pěkné didaktické pomůcky měli na svém stanovišti pracovníci Lesů ČR, zde soutěžící zase prokazovali své vědomosti v rozeznávání stromů a stop zvěře. Po správném určení stopy se prkénko odklopilo a pod ním byl obrázek daného druhu zvěře. Lesy ČR byly jedněmi z mnoha podporovatelů soutěže Zlatá srnčí trofej.
"Tak mi popiš bažanta mysliveckou mluvou," zkoušel myslivec Čestmír Pavlík jednoho ze soutěžících na stanoviště věnovaném praktickým znalostem, tradicím a myslivecké mluvě. "Klovec, světla," začal chlapec a ukázal na obrázku na zobák a oči bažanta. Pak chvíli přemýšlel. Čestmír Pavlík ukázal na křídla. "Bažant létá, tak tohle jsou. letky," dodal správný myslivecký výraz.
Kousek dál zkoušel jednatel bruntálského Okresního mysliveckého spolku Pavel Kameník dalšího chlapce. "Co patří do krmelce po celý rok?" Po chvíli už byla na světě odpověď, že je to liz, tedy kamenná sůl, která dodává zvěři potřebné minerální látky.
"Tento rok jsme zvolili místo testů tento způsob zkoušení. Děti si toho víc osahají, musí promluvit, víc toho řeknou a třeba se i víc dozví," řekla k průběhu soutěže organizátorka Karla Hynštová.
V nejmladší kategorii vyhrála Stella Špetlová před Františkem Repkou, třetí byla Jolana Kmínková (všichni ze Zátoru), čtvrtá skončila Michaela Bartozelová z Břidličné.
V první kategorii mladších žáků zvítězil Martin Petrik před Martinou Hynštovou (oba Bruntál), třetí byl Martin Hlaváček z Třemešné. Ve druhé kategorii starších žáků se o první místo podělili Jakub Jorda a Lukáš Brenkus (oba z Bruntálu), druhý byl Jan Hlaváček z Třemešné, na třetím místě skončili Kateřina Bartozelová a Miroslav Loukota (oba z Břidličné).
Vítězové z mladších a starších žáků pojedou reprezentovat mysliveckou mládež na celostátní kolo Zlaté srnčí trofeje.
"Velký dík patří vedle našim sponzorům i vedoucím kroužků, bez těch bychom zde nebyli," poděkovala Karla Hynštová vyučujícím, kteří předávají dětem znalosti o přírodě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.