Přihlásit

Myslivci znovu střílejí na kormorány (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přerovští rybáři se kvůli těmto ptákům obávají o své chovy ryb

Na chráněné kormorány opět začali střílet myslivci na Přerovsku. Odstřel těchto rybožravých predátorů provádějí pro zdejší rybáře, kteří na tento účel získali výjimku ze zákona. Přestože se kormorány snažili lovit už loňskou zimu, opeřenci se zde znovu objevili ve velkém počtu a začínají decimovat chov ryb.
 Rybáři mají zatím výhodu, že přetrvává teplé počasí, neboť vodní plochy v regionu nepokrývá led a hejna kormoránů tak jsou rozptýlena na více místech.

Výjimka platí do konce března

"Na Přerovsku se v současné době zdržuje kolem dvou tisíc kormoránů. Vody mají nyní hodně a ještě to není se škodami tak hrozné. Horší to bude, až zamrzne a přesunou se na řeku Bečvu, kde je proud a kde voda hned tak nezamrzá. Teď se kormorány snažíme spíše plašit střelbou do vzduchu, aby neměli klid," řekl Právu hospodář Českého rybářského svazu v Přerově Josef Svížela.
 Podle něj nyní probíhá odstřel kormoránů v okolí Tovačova, na řece Bečvě i na chovných rybnících. Výjimka na odstřel kormoránů, kterou vydal olomoucký krajský úřad, platí do konce března.
 Během minulé zimy se podařilo myslivcům na Přerovsku ulovit pouze sedmadvacet kusů kormoránů. "Trefit tyto ptáky není nic snadného. Při každém pokusu o přiblížení člověka okamžitě už z dálky vzlétají do vzduchu. Za jeden zobák kormorána jsme myslivcům loni vypláceli 25 korun," poznamenal Svížela.
 Podle ornitologů se kormoráni v lednu na Přerovsku obvykle již nevyskytují a zůstali tu jen kvůli teplému počasí. "Zdržují se tady, protože zatím mají dostatek ryb a vodní plochy nepokrývá led," uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Přes přemnožení kormoránů ornitologové stále trvají na tom, že by se tito ptáci střílet neměli.
Kormoráni k nám přilétají z Polska a Skandinávie už na podzim. V zimě se obvykle přemísťují dále na jih. Přes Českou republiku se do svého hnízdiště znovu vracejí v březnu a v dubnu.
 Kormorán, který je velký zhruba jako husa, se dokáže potopit pro svůj úlovek až do deseti metrů pod vodní hladinu.
 Denně zkonzumuje přes půl kilogramu ryb. Podle odborníků nelze očekávat, že by odstřelem jejich tlak na některé rybářské revíry významně polevil. Řešení vidí především ve spolupráci se státy, na jejichž území u nás zimující kormoráni hnízdí.

Regionální mutace| Právo - Olomoucký kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.