Přihlásit

Rozhodčí se na svodu koukli psům nejen na zoubek (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bez absolvování svodu nemohou lovečtí psi být připuštěni ke zkouškám výkonu.

Strakonice
Myslivci s ročními štěňaty se v sobotu sešli na každoročním jarním svodu. Představilo se na něm 66 jedinců nejrůznějších plemen. Někteří myslivci se ho zúčastnili s více psy. Svod je u některých plemen předepsaný, aby poradci chovu mohli posoudit vhodnost spojení dvou jedinců. "Posuzuje se, zda má pes věci, které má mít, nebo se u něj objevily i vady," upřesnil předseda okresního mysliveckého spolku Luděk Bělohlav.
Co všechno se tedy posuzuje? Například zbarvení oka, plnochrupost, skus, měří se výška. "Posuzuje se také chod psa, jestli třeba nemá špatné zaúhlení končetin. A dále celkový vzhled, zda je to typický jedinec," vysvětlil Bělohlav.
Psi musejí svod absolvovat také proto, že v chovatelských klubech je to podmínkou - jinak totiž nemohou být připuštěni ke zkouškám výkonu. To, jak dopadli na svodu, ale nemá na tyto zkoušky vliv.
Jiří Šťastný z Hlupína nebyl na svodu žádným nováčkem. Myslivectví se věnuje už 15 let. Jeho roční malý münsterlandský ohař je už jeho třetím psem. "Je to nenáročný pes, líbí se mi jeho dlouhá srst," vysvětlil, proč si i potřetí zvolil toto plemeno. "Na svodu dopadl velmi dobře," pochvaloval si Šťastný.
Psa cvičí na podzimní zkoušky, aby s ním mohl chodit na hon. "Časově je to dost náročné. Abych s tímto psem byl hodně spokojený, bude potřeba ještě alespoň půl roku cvičení a ještě nevím, jestli to bude ono. Každý pes je jiný a vypracuje se až věkem," vysvětlil Jiří Šťastný.
Na svodu bylo nejvíce jezevčíků, a to dvacet. Velké zastoupení měl i český fousek (16) a německý krátkosrstý ohař (9).
"Chceme si pořídit nového psa, tak jsme se přijeli podívat a získat nějaké kontakty. Uvidíme, jakého si vybereme," zdůvodnila svou účast na svodu Věra Havlanová.

MILOŠ VRÁTNÝ

Foto - Rozhodčí František Šimek kontroluje chrup u jezevčíka, se kterým byl na svodu jako vůdce Jiří Zemen (vlevo).
Foto - Deník/Miloš Vrátný

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.