Přihlásit

Hrad ožil tradičními slavnostmi (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sovinec - Myslivci se psy, lidoví řemeslníci a kejklíři se o víkendu sjeli na středověký hrad Sovinec na Bruntálsku, který hostil Lesnické slavnosti spojené s bramborovými hody.
 Oproti minulých ročníkům však byl program letošních slavností chudší, kvůli opatřením spojeným s ptačí chřipkou nemohli na hrad dorazit sokolníci s dravými ptáky.
 "Sokolníci k této akci neodmyslitelně patří. Nic se ale nedá dělat, to je život. Návštěvníci to většinou berou a nestěžují si. Lidí dorazilo poměrně hodně," řekl kastelán hradu Pavel Zástěra.
 Návštěvníci hradu si mohli na nádvoří prohlédnout například výstavu trofejí ulovených v lesích v okolí Sovince.
 Zájemci se také mohli dozvědět, jak se připravit na lov, myslivci jim rovněž předváděli výcvik loveckých psů.

Lidoví řemeslníci zvali do minulosti

Akce se tradičně účastní lidoví řemeslníci, které si lidé mohou prohlédnout při práci.
 Zejména mladší generaci návštěvníků baví každoročně na slavnostech na nádvořích kejklíři, šermíři či loutková divadla.
 Součástí slavností jsou také bramborové hody, díky nimž se včera státem chráněnou památkou linula vůně pečených bramboráků.
 "Máme takovou zprávu z bruntálské kroniky, podle níž v roce 1603 tehdejší majitel hradu rytíř Kobylka svolal lesníky svých panství na Sovinec, aby jim představil novou plodinu, brambory," uvedl organizátor slavností Zdeněk Zedek.
 To byl také důvod, proč bramborové hody na hradě Sovinci představovaly důležitou součást programu a byly určitě i velkým lákadlem pro návštěvníky.
 Loni na Lesnické slavnosti na Sovinec dorazily asi tři tisíce lidí, stejný počet mohl podle pořadatelů projít sovineckým hradem také tuto sobotu a neděli.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severní Morava a Slezsko

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.