Přihlásit

Pštrosí olej pomáhá proti artróze (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

EXOTICKÉ FARMY
Lidé v současné době chovají na jihočeských farmách kromě tradičních hospodářských zvířat například i pštrosy, krokodýly či lamy. Pro jedny je to zdroj příjmů, pro druhé koníček. Někteří se tímto způsobem rozhodli záchraňovat vzácné živočišné druhy.

Jižní Čechy - Výhodný zdroj příjmů, koníček i dětský sen. To jsou hlavní důvody chovu exotických zvířat v kraji. Na jihočeských farmách tak lze vedle krav, prasat či drůbeže narazit na pštrosy, lamy, krokodýly či daňky.
 Jedním z nejtypičtějších cizokrajných druhů, který se na českém venkově zabydlel, je pštros emu. Kromě jeho vyhledávaného dietního masa se z tohoto australského ptáka využívá hlavně tuk. Olej z něj vyrobený má totiž léčebné účinky.
 "Pštrosí olej působí hojivě na ekzémy, je dobrý proti bolestem kloubů i jako masážní gel. Bohaté využití má též v kosmetickém průmyslu," řekl sedmačtyřicetiletý Leoš Vondráček z Jindřichova Hradce, který se obchodem se pštrosím olejem zabývá. Mezi jeho odběratele patří lékárny a kosmetické firmy doma i v zahraničí. Z původních pětasedmdesáti kusů pštrosů momentálně chová Vondráček na farmě v Rodvínově nedaleko Jindřichova Hradce už jen nepatrný zlomek. Jak říká, už jen pro radost. Na plno se věnuje hlavně obchodu.
 Z ptáka o váze kolem 45 až 50 kilogramů lze podle Vondráčka získat jeden až jeden a půl litru oleje. Litr se přitom prodává zhruba za čtyři až pět tisíc korun. Dospělý emu šedý se dá pořídit asi za osm tisíc korun.
 Zájem chovat na českém venkově exotická zvířata potvrzuje i ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.
"Zemědělci a nejen ti, se snaží najít nové místo na trhu i zpestřit stereotypní zaměření svých hospodářství. Pokud získají povolení od veterinární správy, umějí s exotickými zvířaty zacházet a dovedou si zajistit odbyt, mohou si tím výrazně přivydělat," uvedla.
 Láska ke krokodýlům naopak přivedla čtyřiačtyřicetiletého Miroslava Procházku k vybudování krokodýlí farmy ve Chvalšinách na Českokrumlovsku. V současnosti tu v teráriích chová na šedesát kusů těchto vodních dravců.
 "Splnil jsem si tak dětský sen. Od mala mě krokodýli fascinovali. Momentálně je mým hlavním cílem chov vzácných a v přírodě ohrožených druhů," dodal.

Gaviál v plemenné knize

Procházka spolupracuje s mezinárodními ochranářskými organizacemi i zoologickými zahradami.
 Zároveň se může pochlubit tím, že je jediným soukromým chovatelem v Evropě, jehož krokodýli, konkrétně gaviálové sundští, jsou zapsáni v plemenné knize asociace evropských zoologických zahrad.
 Dalším Procházkovým cílem je otevřít v Protivíně na Písecku krokodýlí zoo. Část expozice chce zpřístupnit veřejnosti už v letošním roce.
 Jako koníčka má chov jelenů, daňků, divokých prasat a pstruhů padesátiletý Jiří Mášl. Domovem jeho zvířat je obora v obci Ráveň nedaleko železniční zastávky v Kaplici na Českokrumlovsku.
 "Dědeček, otec i já se věnujeme myslivosti. Zvířata chováme pro radost. Ne kvůli lovu či prodeji masa. Samozřejmě až na pstruhy, ale i ti slouží jen pro naši spotřebu," vysvětluje sedmadvacetiletý syn Jiřího Mášla Martin, který mu s prací v oboře pomáhá.

"Zemědělci a nejen ti, se snaží najít nové místo na trhu i zpestřit zaměření svých hospodářství."
 ředitelka agrární komory Hana Hricová

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.