Přihlásit

Volně pobíhající psi zabíjejí zvěř v pražských lesích (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Zvěř v Praze vybíjejí nejen pytláci, ale i volně pobíhající psi, a to zejména lovecká plemena.
"Jejich majitelé se v řadě případů chovají velmi bezohledně. Nechávají je pobíhat v širokém okolí, náhubek řada z nich asi ani nezná. Tito psi pak prohledávají lesní porosty a štvou zvěř, která je v nich ukrytá. V lepším případě jim schvácená zvěř unikne, v tom horším ji zraní nebo zabijí," popisuje bezohlednost některých pejskařů správce Kunratického lesa Jan Karban.
"Typickým příkladem je muflonka, která byla pokousaná psem na hřbetě, měla vnitřní zranění a našli jsme ji uhynulou v areálu Thomayerovy nemocnice, kam ještě stihla doběhnout. Dalším příkladem je srna, kterou vloni strhl pes stejným způsobem," dodává Karban.
Nejkritičtějším obdobím z tohoto hlediska je podle myslivců jaro, kdy se rodí mláďata. Ta jsou bezbranná a když je pes napadne, nemají šanci uniknout. "Před 14 dny mi přinesl muž srnče do hájovny s tím, že na něj dorážel ridgeback. Měl sice náhubek, ale mlátil jej tlapami a skákal na něj, navíc se nechtěl nechat odehnat a páníček byl v nedohlednu. Nebylo jiné východisko než srnče odnést. To ovšem znamená konec jeho života ve volnosti, protože když na mládě sáhne člověk, matka je již nepřijme," říká Karban. Skončilo tak v zoo v Chuchli.
Správci Kunratického lesa nesmějí chránit zvěř před psy zbraní, zákon jim to neumožňuje. "Celý problém tkví právě v tom, že se na Kunratický les nevztahuje zákon o myslivosti, a proto není možno uplatnit jeho ustanovení," poznamenává Karban. Na mysli přitom má možnost usmrcení zvířat škodlivých myslivosti, tedy volně pobíhajících psů. "Prosby ani upozorňování majitelů nemají žádný efekt," dodává rozhořčeně lesní Karban.
V jiných lesích si ale myslivci servítky neberou, takže pražští veterináři mají nemalé zkušenosti s postřelenými psy. Ve stanici Anima na Arbesově náměstí například ošetřovali labradora plného broků, který byl podle majitelky postřelen, i když byl na vodítku.

Foto - NEBEZPEČÍ. Psi bez vodítka představují pro volně žijící zvířata v lese velkou hrozbu.

Foto - Profimedia

PETR TOMÍŠEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.