Přihlásit

Rumunsko chce ztrojnásobit povolený odstřel medvědů

Rumunská vláda chce letos ztrojnásobit povolený odstřel medvědů. Počet zvířat, které bude možné usmrtit, má vzrůst ze 120 na 426, píše agentura AFP. Důvodem opatření jsou podle ministerstva životního prostředí stále častější konflikty s člověkem. Rumunsko má na svém území největší medvědí populaci v Evropě mimo Ruska.

Doporučeno Rumunsko chce ztrojnásobit povolený odstřel medvědů Foto www.pixabay.com

Podle ministerstva neexistují „uspokojující alternativy“ usmrcení zvířat. Rumunské úřady v letech 2016 až 2021 zaznamenaly 154 útoků medvěda na člověka, v jejichž důsledku 14 lidí zemřelo a 158 utrpělo zranění. „Navrhujeme toto opatření, protože zemřelo příliš mnoho lidí a výše odškodného (za škody spáchané medvědy) je příliš vysoká,“ řekl ministr životního prostředí Barna Tánczos.

Cílem opatření je podle úřadů návrat k „optimální hustotě“ medvědí populace v Rumunsku. Podle ministerstva na rumunském území žije až 8100 kusů těchto velkých šelem, což je zhruba 11 medvědů na 100 kilometrů čtverečních. Podle resortu neustále rostoucí medvědí populace vede k častějším kontaktům mezi zvířaty a člověkem a jeho aktivitami.

Otázku redukce počtu medvědů v současnosti řeší i jiné evropské regiony. Po smrtelném útoku na běžce ze strany jedné medvědice politické špičky italské provincie Tridentsko oznámily, že chtějí snížit o více než polovinu počet těchto velkých šelem žijících v tamních horách. Vedle odstřelu jsou úřady otevřené i odchytu a přemístění medvědů na jiná území. Plán ale kritizují ekologové. Poukazují také, že šlo o první smrtelný útok ze strany medvěda na člověka za posledních 150 let. Medvědici, která zřejmě úmrtí způsobila, se tento týden podařilo odchytit a o jejím osudu bude rozhodovat soud.

Podle ČTK, 20. 4. 2023, red.

(1 hlas)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.