Přihlásit

Rytíř z Kolchidy (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bažant obecný není naší původní zvěří. Žije podnes divoce v oblastech kolem Kaspického moře. Z Phasidy, bájné to zemi v Kolchidě jej již ve starověku dopravili do Řecka, odtud pak vyhlášení římští labužníci do Italie a jižní Francie. Do dalších zemí jej rozšiřovali ve středověku mniši. Na naše území se dostal ve 14. století za vlády Lucemburků. Velice úspěšně se zde aklimatizoval, takže jej můžeme zařadit mezi naše ptáky.
Z jihovýchodní Číny se k nám dovážel též bažant obecný obojkový. Od Českého bažanta se liší bílým obojkem a šedým kostřcem. V dnešní době však pokročilo křížení ras natolik, že není možno rozeznat jednotlivé barevné typy. Tato důležitá lovná zvěř, o kterou myslivci pečují a pomáhají zvyšovat stavy odchovem v umělých líhních, miluje remízky v otevřené kulturní krajině. Má mnoho nepřátel a není jednoduché díky zemědělské mechanizaci jeho stavy udržet na takové výši jako v minulosti. Také díky umělým líhním degenerují i rozmnožovací instinkty a slepice často odmítají sedět na vejcích a vodit kuřátka.
Nyní v podzimním období nastává pro tento druh nebezpečné období lovu.

Karel Filip

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.