Přihlásit

Svátek svatého Huberta (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Konec října a začátek listopadu je každoročně svátkem všech myslivců, lovců, ale i jezdců na koních. Jejich patron, svatý Hubert, totiž býval vášnivým lovcem. Když se mu ale na honu zjevil jelen s křížem mezi parohy, dal se na duchovní dráhu a stal se biskupem. Svátek svatého Huberta, 3. listopadu, si příznivci jeho cechu připomínají pořádáním mysliveckých mší, loveckých koncertů, nebo jízdou svatého Huberta.

Autor
Slavnostní fanfára trubačů, roztažené nozdry supících koní a podpodkovaný křupající vločky prvního letošního sněhu. I když podzim ze svého účtu odečetl pouze první měsíc, blížící se svátek svatého Huberta připomíná, že ta letošní jezdecká sezona se blíží ke svému konci. Hubertova jízda je vzpomínkou na anglické lovecké jízdy a hony na lišku. Tato tradice se přenesla v předminulém století i k nám a právě dnes přetrvává v podobě jízdy na počest svatého Huberta, patrona lovu. Přesto, že se podle názvu jedná o loveckou jízdu, je při ní zakázáno jakkoli pronásledovat nebo lovit zvěř. Kořist představuje jezdec s liščí kožešinou na rameni.

Pavel Holešovský, master Hubertovy jízdy, Stáj u Luka:
Když jsem se ráno probudil, tak jsem se podíval z okna a všude bylo bílo. Měl jsem z toho trošičku obavy. Ale v případě, když jsem sedla na koně a dělal jsem mastera té dnešní jízdy, tak mě to celkem potěšilo, protože jsem velice dobře sledoval stopy lišky.

Autor
A tak zatím, co jezdec liška úspěšně uniká svým pronásledovatelům, houf jezdců překonává méně či více náročné překážky. Hubertova jízda je totiž pro všechny rajzáky bez rozdílu zkušeností. A tak je zapotřebí někdy chvíli počkat na opozdilce, a nebo dokonce i přes přísný zákaz chytání zvěře ulovit volně pobíhajícího koně. Odměnou pro všechny je pak krásná projížďka podzimní krajinou zmlžním závoji páry stoupající ze zpěněných koňských boků zakončená lovem na liščí ohon.

Tereza Šimurdová, vítězka Hubertovy jízdy:
Najížděla jsem na skok pomalu, protože jsem věděla, že to z trysku nechytnu. Nakonec jsem vlastně skončila a liščí ohon jsem měla a byla jsem úplně šťastná. A tady ji mám a večer to oslavím.

Petra Swarzynová, ředitelka SŠZ Český Těšín:
Jsem velice ráda, že žáci našeho oboru chovatel koní a jezdec se zúčastňují této akce. Mají možnost využívat koně této stáje, a že i vítězka této Hubertovy jízdy byla vlastně žákyně našeho 3. ročníku.

Autor
Hubertovou jízdou sice symbolická jezdecká sezona končí. Když se ale slunce přece jenom prodere podzimními mraky, tak každý jezdec ví, že je třeba sedlat a vyhoupnout se do třmenů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.