Přihlásit

Šikovní ostravští preparátoři oživují slona i nosorožce! (Týdeník Ostrava)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

OSTRAVA (ctc)
Slon africký, nosorožec tuponosý, krokodýl nilský, levhart skvrnitý i horská zebra! Pro našince velmi exotická zvířata, jejichž zručně zpracované dermoplastické preparáty se sešly pod jednou střechou na okraji ostravského sídliště.

Dokonce ani mezi renomovanými odborníky není na denním pořádku, aby se v preparátorském ateliéru objevila najednou takto atraktivní zvířena. "Jsou to všechno velké věci, které nejsou vůbec běžné. Málokdy se stane, aby se v naší dílně sešli najednou krokodýl, zebra, levhart, nosorožec a dokonce slon. Jedná se o trofejové úlovky českých lovců z výprav po Africe, kteří tam jezdí pravidelně na safari," vysvětluje špičkový preparátor Miloš Malucha, jehož tým expertů dokončuje kompletní hlavu slona afrického. "Tohoto nemocného, asi šedesátiletého jedince střelil v Tanzanii lovec, který už projel celý svět. Exponát skončí v jeho soukromé sbírce ve východních Čechách. Pro zajímavost - pouze jeden sloní kel váží kolem osmnácti kilo," přibližuje Malucha.
Nijak často zkušení preparátoři nepracují ani na nosorožčí bystě, pro jejíž realistické ztvárnění použili bezmála tři tisíce jehel. "Vedle hlavy a poloviny nosorožce se teď připravujeme na celé zvíře. Už mám zakoupený jeho model z Rakouska. Ještě před dalším odletem do Namibie, kde se budou lovit například kaferští buvoli, bych ho rád dokončil," tvrdí kapacita ve svém oboru, když stojí vedle impozantní vycpaniny levharta jihoafrického.
Jako živá vypadají i jiná divoká zvířata. "Tak třeba celá zebra, tu jsme dělali naposledy asi před deseti lety. Jde o samce zebry Hartmannové, kde je to dobře vidět, neboť jsme mu vymodelovali do detailu propracovaný penis," směje se muž, jehož precizní díla zdobí také některé pokoje v nedávno otevřeném zábřežském zámku.
Obrovský kus řemeslné práce je pak vidět na čtyřapůlmetrovém exempláři krokodýla nilského, jehož rozevřené čelisti nahání strach i po smrti. "Ten je nadstandardně velký, pochází z Mozambiku. Běžná velikost, co se loví, se pohybuje kolem 3,5 metrů," objasňuje Miloš Malucha, jinak také spoluzakladatel České preparátorské unie. Ta vznikla v březnu loňského roku v Zámečku u Mikulova.

Foto - Některé preparáty zvířat jsou již hotové, jiné zatím ve výrobním procesu.
Foto - MARTIN CVILINK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.