Přihlásit

Botanik: V lese někdo ničí přírodu (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V lese u Kobylí někdo škodí přírodě, tvrdí botanik Zdeněk Mikulica. Myslivci se brání, že dodržují veškeré předpisy.

Kobylí
Asfaltoví holubi, ohniště a poházené nábojnice v místech, kde rostou kriticky ohrožené rostliny. Takový pohled se údajně naskytne každému, kdo zavítá do prosvětleného pásu lesa poblíž lovecké chaty patřící Mysliveckému sdružení Kobylí.
"Když jsem se tam nedávno vypravil, docela mě to zasáhlo. To místo nikdy nebylo poznamenáno a najednou tam vedle vzácné květeny ležely stovky rozstřílených kusů asfaltových holubů," popsal Zdeněk Mikulica, který bydlí v Nedvědici. Poházené brokové nábojnice, které na místě i nafotil, to je podle něj podružné, protože těch po podzimních lovech leží v lesích spousta. Mikulica ovšem narazil i na ohniště, a to v místech, kde roste spousta vzácných druhů orchidejí.
"Touhle dobou tam pravidelně vykvétá neobyčejně půvabná a kriticky ohrožená orchidej exotického vzhledu -hnědenec zvrhlý. V České republice se nachází jen na jižní Moravě v deseti lokalitách. Tam, v počtu padesáti jedinců, je asi pátá nejvýznamnější," zdůraznil Mikulica.

Stovky střepů
Roste tam spousta dalších velmi vzácných rostlin. Botanika ovšem na místě praštila do očí fosforově oranžová barva stovek střepů a úlomků z rozstřílených asfaltových holubů. Jeho nález podle všeho souvisí se závody ve sportovní střelbě, které se v lese u Kobylí konaly letos na jaře. "Vím o tom, že myslivci pořádají každoročně závody. Letos byly ve větším, takže se tuším poprvé uskutečnily jinde. Nikdo si zatím každopádně na nic nestěžoval, protože to mají dobře zorganizované a místo dají do pořádku," uvedla starostka Kobylí Dagmar Kovaříková. Jak dodala, pokud má stěžovatel pravdu, měli by myslivci místo uklidit.
Předseda Mysliveckého sdružení Kobylí Vít Svoboda namítá, že členové klubu používají při střelbě na letící terče holuby s atestem na dvouletou dobu rozkladu. "Náboje sbíráme do odpadkových pytlů. Nicméně někdy se stane, že tam děcka něco pohodí. Co se týče ohniště, samozřejmě neuhlídáme různé výletníky v našem rajónu," podotkl.
Mikulica je ovšem přesvědčený, že sestřelené umělé terče nejenže působí neesteticky, ale nikdo podle něj zřejmě nezkoumal, zda mohou ovlivnit chemizmus půdy. "I před loveckou chatou je zaneřáděný celý svah. Je to skládka. A ona lesní světlina o kus dál, to je velmi cenný biotop. Chápu, že pro běžného člověka je to jen obyčejná paseka, ale pro botanika se jedná o unikátní území," vysvětlil.
www.breclavskydenik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.