Přihlásit

Ptáci vymírají. Je jich nejméně v dějinách (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Křivka křídel na obloze, běžný obrázek, stačí jen zvednout hlavu. Podle organizace BirdLife by se to mohlo brzy změnit. A to i v Česku.
Někteří dravci se již dnes v české přírodě objevují výjimečně. V poslední době navíc ubývá také běžných polních ptáků: koroptví, čejek, skřivanů, strnadů nebo vrabců. Populace některých druhů poklesla během několika let až o polovinu.
Podle studie světové ornitologické společnosti BirdLife v uplynulých šestadvaceti letech došlo ve většině evropských zemích k razantnímu snížení populace u 56 sledovaných druhů ptáků.
"Běžné druhy ptactva mizí převážně vlivem zemědělského hospodaření a celkovou změnou životního prostředí," potvrdil výsledky studie Stanislav Bureš ze Zoologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Nástupem monokulturního zemědělství se snížily možnosti pro hnízdění ptáků, ti ale umírají také kvůli používání chemických látek.
Ačkoliv se v 90. letech podmínky pro polní a luční ptactvo zlepšily, jejich populace jsou dlouhodobě narušeny. "Mláďata dnes hůře přežívají. Nejsou v kondici," řekl Václav Zámečník z České společnosti ornitologické.
Ministerstvo zemědělství si problém uvědomuje. "Osmnáct procent zemědělských ploch se upravuje. Vznikají biopásy, kde se vysazují keře a stromy pro hnízdění," uvedlo tiskové oddělení ministerstva. Stát také finančně motivuje i jednotlivé zemědělce. "Nesekají například louky od kraje do středu, ale naopak, aby ptáci měli čas utéct nebo uletět," řekl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.