Přihlásit

Myslivec je vinen, potrestán nebude (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nymburk - Když osmačtyřicetiletý zkušený myslivec z Nymburska vzal loni 10. září s sebou na lov kachen svou dvanáctiletou dceru, netušil, že se domů vrátí bez ní a osudný den mu zničí celý život.
V okamžiku, kdy na letící kachnu namířil zbraň, ztratil rovnováhu, upadl na spoušť brokovnice a padl výstřel, který jeho dceru stojící asi metr za ním zasáhl přímo do hrudníku. Dívka zemřela.
Tragickou událostí se včera zabýval nymburský soud. Soudcemyslivce sice uznal vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti, upustil však od jeho potrestání.
"Je to snad poprvé, kdy u nedbalostního trestného činu upouštím od potrestání," řekl soudce Václav Krejčík. Státní zástupce si však vzal lhůtu na rozmyšlenou, a rozsudek tedy není pravomocný.
Při včerejším emotivním hlavním líčení sám myslivec nevypovídal, soudce přečetl pouze jeho písemnou výpověď. "Nemohu vypovídat z osobních důvodů, je to promě velmi traumatizující," vysvětlil v písemné výpovědi myslivec.
Upozornil také na to, že se jednalo o lov kachen na tahu, nikoliv o hon, jak se někde uvádělo.
Právě o rozdílu mezi honem a lovem se u soudu podrobně mluvilo.
Obhájce nešťastného otce David Zavadil poukazoval na to, že v mysliveckém zákonu není jednoznačně uvedeno, zda na lov kachen stejně jako na hon je zakázáno brát děti mladší 15 let. Odborný posudek, který měl soud k dispozici, ale považoval termíny lov a hon za podobné.

"Výstřel zněl jinak" Usoudu také vypovídali dva myslivci, kteří se lovu zúčastnili. "Snažil jsem se na celou událost zapomenout. Letěly dvě kachny, po jedné jsem střílel já, po druhé on. Slyšel jsem jeden výstřel, pak druhý, který ale zněl jinak. Otočil jsem se, on ležel na zádech a zvedal se, ale jeho dcera ne. Šel pak k ní, ptal se, co jí je. Snažili jsme se ji oživovat, volali jsme záchranku," popisoval tragickou událost jeden z myslivců. Zároveň potvrdil, že lovu kachen se občas účastní i děti.
Obžalovaný muž se při líčení několikrát rozplakal. I když se snažil na závěr promluvit, psychický stav mu to nedovolil.

"Vzhledem k tragickým následkům události se domnívám, že trest je bezvýznamný. Navrhuji podmíněný trest v dolní polovině sazby a dále trest zákazu užívání zbraní," navrhl státní zástupce Ludvík Lukáš.
Podle obhájce Davida Zavadila se tento případ vůbec neměl dostat před soud.
"Není to trestný čin, ale lidská tragédie. Domnívám se, že by se podobné případy neměly před soudy dostávat. Příčinná souvislost mezi pádem a nešťastnou náhodou nebyla. Soudce sice rozhodl jinak, nezprostil mého klienta obvinění, jak jsme požadovali, ale za těchto okolností nemohl rozhodnout lépe. Proto jsme se vzdali práva na odvolání. V tom, co se stalo, nehrál věk dívky roli," dodal myslivcův obhájce David Zavadil.

* Úrazy při lovu Květen 2008 Na Příbramsku číhali myslivci na kance. Jeden vypálil a druhému prostřelil pánev. Leden 2005 Myslivec na Kutnohorsku si při lovu ustřelil prostředníček. Leden 2003 Při honu na Mladoboleslavsku se muž vážně poranil poté, co se mu roztrhla v rukou hlaveň kulovnice.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.