Přihlásit

Myslivci lákají do Starého Města na přehlídku medailových trofejí (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na přehlídce bude dnes a zítra k vidění přes tisíc trofejí parohaté a rohaté zvěře, zbraní kňourů, lebek lišek a jezevců.
"Největší pozornosti myslivců se jistě budou těšit trofeje tří zlatých, dvou stříbrných a čtyř bronzových daňků. Toho nejsilnějšího, šestiletého, kterému bylo naměřeno 191,97 b. CIC, ulovil v Korytné Jaroslav Kubiš," prozradil předseda okresní myslivecké komise Libor Beníček. Jak dále naznačil, zájmu nimrodů jistě neujdou ani čtyři trofeje dvou muflonů, jednoho prasete divokého a lišky, které byly oceněny zlatými medailemi, jedenáct trofejí s medailemi stříbrnými a třiadvacet trofejí rohaté a parohaté zvěře v hodnotě bronzových medailí.
"Nelze si však nevšimnout i některých trofejí, které odborná hodnotitelská komise označila červeným bodem. Zvěř s takovou trofejí byla z chovatelského hlediska ulovena nesprávně," konstatoval předseda okresních myslivců Karel Blahušek.
Osmnáct mysliveckých odborníků posuzovalo před přehlídkou trofeje nejen podle metodických příruček, ale také na základě praktických zkušeností z dlouholetého prováděného odlovu.
"Mezi trofejemi předloženými k hodnocení se výjimečně vyskytly takové, jejichž úprava by se dala označit jako špatná. A pokud taková byla, vinu nese střelec, který trofej náležitě neupravil," prohlásil člen ústřední hodnotitelské komise pro trofeje ministerstva zemědělství Jan Halámek.
Přísnými zraky hodnotitelů prošla tisícovka paroží jelenů, daňků, srnců, toulců muflonů, zbraní kňourů, lebek jezevců a lišek. Všechny hodnocené trofeje zmíněné zvěře budou k vidění na nadcházející přehlídce.
"Kromě toho si mohou myslivci v sobotu v deset hodin dopoledne vyslechnout přednášku docenta Vladimíra Hanzala na téma výživa spárkaté zvěře a zajíce polního," poznamenala jednatelka okresního mysliveckého spolku Marie Gejdošová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.