Přihlásit

Divočáci dokáží zlikvidovat celou zahradu (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Královské Poříčí
Divočáci, kteří se stahují do Královského Poříčí, páchají nemalé škody na obecním majetku. Aby jim v tom radnice co nejvíce zabránila, vynakládá peníze navíc na stavbu ochranných oplocení. Znepokojeni jsou také majitelé zahrádek, kteří neustále přemýšlejí, jak divoká prasata ze svých pozemků vystrnadit. "Měli jsme divočáky přímo na zahradě. Rozryli nám celý pozemek, bylo to k vzteku. Také sousedům vedle nás prolezli skrze plot a zahradu celou zlikvidovali. Doufám, že se to nějak vyřeší,abychom na zahradě nepracovali zbytečně," řekl obyvatel Královského Poříčí Michal Tonhauser. "Plánujeme postavit nové hřiště. Investici jsme ale museli navýšit o půl milionu korun, a to kvůli dražšímu oplocení. To postavíme jako první, jinak by zvěř vše nově udělané zničila. Dalších 80 tisíc stálo oplocení stávajícího hřiště," vypočítal starosta Královského Poříčí Ivan Stefan. Současně dodal, že další peníze stojí i běžná údržba trávníků.
"Nestačí jen posekat trávu jako dříve, ale musíme poslat další techniku, která terén zprvu upraví, a teprve poté můžeme pokračovat," poznamenal Stefan.
Ničení obecního majetku divočáky a stížnosti místních občanů donutily starostu jednat. Obrátil se již na krajský úřad v Karlových Varech a poté i na odbor životního prostředí v Sokolově se žádostí o pomoc. "Tento odbor může povolit výjimky u odstřelu zvěře. Jde například o stáří zvěře nebo povolení jiného místa, než je honitba. Záleží na konkrétních podmínkách," řekla Darina Duchková z krajského úřadu.
Stefan tvrdí, že myslivecké sdružení, jemuž honitba v Poříčí patří, dostalo povolení k odstřelu. Přemnoženou zvěř se prý ale myslivci podle jeho slov snaží zredukovat jen velmi zřídka. "Divočáků je stále mnoho, a co víc, ztrácejí před lidmi respekt. Osobně jsem na zahradě pozoroval šest kusů, které kolem mě prošly a absolutně se nebály," zdůraznil starosta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.