Přihlásit

Terénní motorka poprvé vyjela do služby (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Silný stroj používají policisté z oddělení v Horní Suché k patrolování odlehlých lokalit kolem černouhelných šachet, kde řádí zloději kovů a pytláci a také k vypuzení z rekultivovaných lokalit motorkářů a milovníků čtyřkolek, kteří devastují terén a plaší zvěř.
"Stroj musel projít homologací a úpravami. Například jsme jej dovybavili nosičem, do kterého si policista může uložit vybavení a spisy, nebo uzamknout helmu," vysvětluje náměstek krajského ředitele pro vnější službu Martin Hrinko, proč se stroj dostal do služby až za měsíc od předání. Typ motorky vybírali policisté společně s vedením obce Stonava. Zvolili si modrou barvu. "Nepotřebujeme závodní stroj, ale takový, který je skvělý v těžkém terénu, ale zároveň může i do silničního provozu," dodal Hrinko.

Proti divokým motorkářům
Ve čtvrtek si policisty na terénní motorce mohli všimnout lidé, kteří trávili volný čas ve stonavské části Kateřina. Rozsáhlé poddolované terény a haldy zde byly rekultivovány a dnes slouží většinou k rekreaci, četné vodní plochy lákají rybáře.
"Jsem ráda, že policisté motorku dostali a že je budeme vídat častěji. V okolí se to hemží motorkáři, mnoho z nich si koupilo stroj a nemají papíry, proto řádí po rekultivovaných terénech. Obávám se, aby nesrazili dítě," poznamenala Jaroslava Mišíková z Horní Suché.
Starosta obce Ondřej Feber tvrdí, že motorky i čtyřkolky jsou moderní a obec proti jejich majitelům nic nemá. "Pouze se chceme zbavit těch řidičů, kteří si k nám jezdí vybít adrenalin do lesa, ohrožují chodce, plaší zvěř, ničí nám rekultivované pozemky nebo dokonce zasetá pole zemědělců," potvrzuje Feber.

Na vytěženém území
"Jízda na terénní motorce je určitě fyzicky náročnější ve srovnání se silniční. Buď se přidává nebo brzdí, není to plynulá odpočinková jízda jako na normálním stroji. Je to silná mašina a je třeba k ní přistupovat s respektem," uvedl Jiří Babušík, policista z Obvodního oddělení PČR v Horní Suché. Pod oddělení spadá Horní Suchá a Stonava, je to specifi cký obvod. Žije zde sice jen šest tisíc obyvatel, ale jsou tady velmi rozlehlá území, která byla vytěžena a nyní jsou zde lesy, louky nebo rybníky.
Hodně lidí z celého Karvinska sem jezdí za rekreací, na houby, za rybařením nebo na procházky, a také jim vadí řádění motorkářů.

Radost myslivců
Motorku si byli v terénu prohlédnout i myslivci. "Tlačili jsme na obec, ať to nějak s policií vyřeší. Majitelé motorek i čtyřkolek nám plaší zvěř a také ničí porosty. Rozjezdili nám novou výsadbu na rekultivovaném území, stromky byly polámány a už se nevzpamatovaly," hněvá se předseda mysliveckého sdružení Stonávka Viktor Topiarz.
Podle náměstka krajského ředitele Policie ČR Tomáše Tuhého je to prozatím jediná terénní motorka ve službách policie na celém Karvinsku a policisté ji budou nasazovat dle potřeby i do jiných bezpečnostních akcí nebo pátrání v dalších částech okresu.
"Terénní stroj nám rozšiřuje možnost zadržení pachatele. S autem nebo silniční motorkou do lesa nebo na pole za pachatelem ujíždějícím na čtyřkolce nevjedeme," dodal náměstek Martin Hrinko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.