Přihlásit

21. března slavíme Světový den sázení (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Věděli jste, že na celém světě se slaví den věnovaný výsadbě v jakékoli možné podobě, od sázení v zahradě po pomoc organizacím nebo dokonce jen šíření povědomí o důležitosti rostlin?

Den sázení připadá na 21. března, kdy začínající jaro láká do přírody, či do zahrady. Co takhle něco zasadit...? Světový den sázení vznikl jako součást kampaně s názvem "Let's Plant the Planet" v roce 2007. Jejím cílem bylo původně zasadit milion stromů v Německu, ale následně se rozšířila po celém světě a dosud bylo vysazeno více než 15 miliard stromů. Den sázení však není jen o sázení stromů. Jakým způsobem jej tedy můžeme oslavit?

Založte si zahrádku

Městské zahradničení je novým trendem a stále více lidí si pěstuje vlastní zeleninu například na svých balkonech, kde lze vysadit bylinky, rajčata, okurky nebo třeba cukety. Použitím malých dřevěných truhlíků, plastových kbelíků nebo hliněných květináčů si tak můžete na velmi malém prostoru vytvořit vlastní zeleninovou zahrádku. Jako bonus ušetříte peníze za potraviny, snížíte svou uhlíkovou stopu, protože jídlo nebude cestovat tak daleko a pomůžete včelám. Může to také pomoci vašemu fyzickému i duševnímu zdraví :-).

Připojte se ke komunitní zahradě

Nemáte k dispozici prostor pro vlastní zahrádku? Žádný problém. V mnoha městech a obcích jsou pozemky, kde můžete zahradničit spolu se svými sousedy. Komunitní zahradničení má pro spoustu výhod, jako je lepší přístup ke zdravějšímu jídlu, budování dovedností, větší nezávislost na současném průmyslovém potravinovém systému, zlepšení sociálního kontaktu a budování komunity. Díky obecně prospěšnému spolku Kokoza naleznete nejbližší komunitní zahradu v jejich mapě komunitních zahrad a kompostérů. Že ve vašem okolí žádnou takovou nemáte? V tom případě je čas ji založit! Pro začátek vám postačí podniknout tyto kroky:

- Potřebujete sehnat prostor, na kterém komunitní zahrada vznikne.

- A aby mohlo jít o komunitní zahradu, potřebujete lidi, kteří budou vaše nadšení sdílet.

Ostatní přijde tak nějak samo, uvidíte. Ale pro jistotu, podrobnější návod k založení komunitní zahrady najdete zde :-)

Přece jen... zasaďte strom!

Vlna solidarity se stavem našich lesů z posledních let je inspirující. Díky ní máme naději, že časem se nám podaří vypořádat se s nejhoršími následky kůrovcové kalamity a klimatické změny. Přestože k obnově a omlazení lesních kultur bohužel nedojde za pár odpolední, můžeme výsadbou nových stromů alespoň společně omezit vysychání a oteplování krajiny. Obnova ztracených stromů je důležitá také pro předcházení klimatické krizi, neboť stromy zachycují CO2 z atmosféry a ukládají uhlík ve svých listech, stoncích a kořenech. Proto se každý vysazený stromek počítá! Podrobný návod, jak správně zasadit strom a jak o něj pečovat, naleznete zde.

Ne každý se však sám odhodlá k zasazení stromu, proto se v Česku sázení stromů věnuje celá řada organizací, ke kterým se můžete přidat a především využít jejich bohatých zkušeností. Tady je několik nejvýznamnějších:

- https://homefortrees.com/

- https://sazimecesko.cz/

- https://www.sazimestromy.cz/

- https://www.sazimebudoucnost.cz/

- https://zasadzivot.cz/

A pokud se přímo na sázení z nějakého důvodu necítíte, můžete třeba prostřednictvím organizace Člověk v tísni darovat sazenice stromku a stát se „člověkem, který sázel stromy", alespoň tímto způsobem!

Patron Světového dne sázení - skupina Progresus

"Světový den sázení považujeme za velmi smysluplný projekt, u kterého jsme zkrátka nemohli chybět. A ten důvod je nasnadě. Jednou z firem ve skupině Progresus je totiž největší výrobce dřevostaveb a domů na klíč v České republice, RD Rýmařov. Dřevo, které firma na stavbu svých domů používá pochází z tuzemska, a v roce 2022 jsme se proto rozhodli ve spolupráci s Českou lesnickou akademií Trutnov podpořit trvale udržitelné hospodaření v českých lesích. Ročně tak vrátíme lesům na 80 000 nových sazenic a abychom při takovém množství dodrželi zásady správného sázení, postupujeme při jejich výsadbě v souladu s doporučením odborníků. Naše planeta potřebuje hlavně mladé stromy, které absorbují CO2. Řízená těžba dřeva a jeho využití ať už ve stavebnictví nebo v jiných oborech je pro životní prostředí zásadní a jsme tak rádi, že zpracováním dřeva v RD Rýmařov a následnou novou výsadbou pomáháme planetě dýchat a lidem bydlet," říká Jan Nový, ESG Director skupiny Progresus.

Nejen sázení...

Dalších zhruba 180 dnů a svátků týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v EKOkalendáři spolku Ukliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den...

Kontakt pro další informace:

Radek Janoušek, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ukliďme Česko z.s.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Zdroj: ČTK (PROTEXT), Praha, 20. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.