Přihlásit

Jak se vábí jelen? (ZAK TV)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zuzana DUZBABOVÁ, moderátorka
Někomu to zní jako divné zvuky. Pro myslivce, a hlavně pro jeleny je to ale neodolatelné volání. Řeč je o disciplíně, která k nimrodům už neodmyslitelně patří. Vábení jelenů v říji. Studenti Střední lesnické školy ve Žluticích dokonce bodují i v evropských soutěžích.

Zuzana DUZBABOVÁ, redaktorka
Sledovat a poslouchat, základ správného vábiče. Naučit se tu správnou techniku ale chvilku trvá. S tím souvisí i nástroje, takzvané vábničky.

Radka STOLARIKOVÁ, ředitelka SLŠŽ
Pro začátečníky stačí třeba obyčejná rulička od alobalu, na které si začnou trénovat hlas. Vábení se využívá v období říje, kdy se přilákává jelen na střelce, lovce, anebo případně jenom na pozorování.

František ELIÁŠ, student
Dřevěnou používám spíš na starého jelena a roh na mladého. Chce to do toho dát chraplák pořádně a pak to jde.

Zuzana DUZBABOVÁ, redaktorka
Tak tohle byl vítězný ryk. Co jelen, to ale úplně jiný přístup.

Radka STOLARIKOVÁ, ředitelka SLŠŽ
Záleží, jestli je to mladý jelen, starý jelen nebo jelen, který vyhrál souboj - i hlas a intonace se mění. A ono zařvat do toho tak, aby to co nejlépe napodobilo zvuk toho jelena, je velmi náročné.

Zuzana DUZBABOVÁ, redaktorka
I tak zvládají studenti ze Žlutic sbírat jeden úspěch za druhým. Soutěže mají ale přísná pravidla a několik disciplín.

Tomáš ŠTĚRBA, student
Třeba mladý hledající jelen, starý hledající jelen, jelen stojící u laní, mrmlání. Porota je schovaná v buňkách, aby neviděli, který soutěžící vábí, aby nemohli přilepšit, nebo přihoršit.

Radka STOLARIKOVÁ, ředitelka SLŠŽ
Na škole to máme jako kroužek. V současnosti patříme v České republice a na Slovensku mezi špičku ve vábení. Poslední soutěž, kterou jsme navštívili, bylo mistrovství Evropy ve vábení jelenů v rakouském Salcburku.

Zuzana DUZBABOVÁ, redaktorka
A odtud si škola může připsat další úspěch, a to třetí místo. To si dokázal vyvábit Jakub Seidl. Zuzana Duzbabová, televize ZAK Žlutice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.