Přihlásit

Jaro v honitbě přináší výzvu: být k přírodě co nejšetrnější (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Táborsko
Probudivší se jaro přináší myslivcům další povinnosti v péči nejen o zvěř, ale také o ostatní živočichy v přírodě.
Jejich zájmu se těší především krmelce a zásypy, které je potřeba je opravit, vyčistit a desinfikovat, a tím chránit zvěř před šířením nemocí a parazitů.
Toto období navíc přináší nepříjemné střety přírody se zemědělstvím. Polní práce jsou v plném proudu a velké zemědělské stroje vyrážejí do polí. Právě nyní proto musejí myslivci ochránit nejen dospělou zvěř, ale především čerstvě narozená mláďata. Bažanti, zajíci i někteří zpěvní ptáci totiž vyvádějí svá mláďata na zemi v polích.
Hovoří o tom myslivkyně Eva Hájíčková. "Zanedlouho nastane čas senoseče a proto je nutné z těchto polních kultur zvěř včas vyhnat, než se stroje do pícnin zakousnou," říká. "Velkými pomocníky jsou pro nás lovečtí psi, jejichž výcvik směřujeme právě do těchto lokalit," dodává.
Na pozoru se musejí mít i řidiči, neboť právě v tomto období si hlavně srnčí zvěř hledá svá teritoria a často přebíhá silnice. Například opařanští myslivci proto už sedm let instalují u silnic pachové ohradníky, které brání zvěři před vstupem do vozovky.
Jaro je v přírodě právem tak hájené a nazývá se obdobím klidu pro zvěř i ostatní živočichy. Myslivci proto vyzývají veřejnost, aby se v této době chovala k přírodě co nejšetrněji.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.