Přihlásit

Sucho sužuje Česko (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Na většině území České republiky je sucho. V krajích hrozí vysoké riziko požáru, hlavně v lesích a na polích. Hasiči doporučují v přírodě nekouřit a nerozdělávat oheň. Situace by se měla zlepšit ve druhé polovině týdne, kdy má začít pršet.

Autor
Vyschlá pole, nedostatek vody v lesích. Tak vypadá situace ve většině krajů České republiky. V uplynulém víkendu hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli ke 12. požárům, což je dvojnásobek běžného stavu.

Patrik Pirkl, vedoucí pracoviště ZPP:
Od začátku letošních prázdnin do dnešního dne 7.8. bylo za Olomoucký kraj 146 požárů, a z toho požárů týkajících se lesa, trávy a polních porostů 55.

Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje:
Doporučením je, aby automobily neparkovaly ve vysoké trávě. Z rozžhaveného katalyzátoru může totiž dojít ke vzniku požáru. Dále by neměli, nebo podle zákona o požární ochraně platí zákaz vypalování trávy, a to v každém ročním období.

Autor
Meteorologové před hrozícím suchem varovali již v minulém týdnu. Změna by mohla nastat ve středu.

Telefonuje Petr Drobek, meteorolog, Český hydrometeorologický ústav:
Úplně sucho nebude, protože očekáváme, že v brázdě nízkého tlaku se budou během dne vytvářet místní přeháňky, nebo i bouřky. Teploty však budou stále vysoké.

Autor
Nedostatek vody trápí také drobnou lesní zvěř. Myslivci se tedy rozhodli vodu do lesa dovážet.

Vojtěch Grézl, předseda okresního mysliveckého spolku Olomouc:
My už jsme se domluvili ve většině mysliveckých družení v honitbách, že už dávají zajícům vodu do korýtek, která se vyměňuje pravidelně, aby se v uvozovkách "nezkazila" a dodávají i krmivo, například krmnou řepu, která má nejen živiny, ale má i dostatek vody.

Autor
Druhá polovina srpna by měla být teplotně si srážkově průměrná. Na konci srpna by se však zase mělo oteplit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.