Přihlásit

Záchrana kamzíků v Jeseníkách

Pětadvacet tisíc lidí připojilo svůj podpis pod petici za zachování populace kamzíka horského. Ochránci přírody odvezli petiční archy do poslanecké sněmovny, napsal Šumperský a jesenický deník.

O zachování populace kamzíka horského v pohoří Hrubého Jeseníku bojuje již téměř rok skupina nadšenců. Založili občanské sdružení Jesenický kamzík a sepsali alarmující petici. Tu již podepsalo více než pětadvacet tisíc lidí. S podpisovými archy petiční výbor zamířil včera do poslanecké sněmovny v Praze.
"Peticí chceme pro nás a naše děti zachránit kamzičí zvěř, která je klenotem Jeseníků už téměř sto let. Chceme zvrátit nesmyslné rozhodnutí o likvidaci kamzíků v Jeseníkách a některá další související sporná rozhodnutí bývalých vedení ministerstva životního prostředí a státních orgánů ochrany přírody," řekl autor a iniciátor petice Zdeněk Pavlíček.
V současné době žije v Jeseníkách přibližně dvě stě kamzíků, což je podle Zdeňka Pavlíčka množství, které ohrožuje genofond tohoto druhu v nejvyšších moravských horách.
"Dříve populace kamzíků v Jeseníkách zahrnovala pět set až šest set kusů, což bylo optimální množství. Od roku 2000 se počet kamzíků prudce snižuje, legislativa umožňuje jejich odstřel, a to chceme změnit," dodal Pavlíček.
Kamzík horský byl do Jeseníků vysazen v roce 1913, aby se zvýšil počet druhů lovné zvěře. První dvě desítky zvířat pocházely z Alp. Kamzičí populace byla nejpočetnější v osmdesátých a devadesátých letech minulého století, kdy v Jeseníkách žilo téměř tisíc kusů. A to již byl podle ekologů pořádný problém.
"Kamzíci představují ohrožení vzácných druhů rostlin v národní přírodní rezervaci, kde rovněž okusem listnatých dřevin jako jeřáb, bříza karpatská či javor klen poškozují lesní ekosystém. Na rozdíl od jelení zvěře se kamzíci dostanou i do velmi nepřístupného terénu. Nejsme proti tomu, aby se kamzíci v Jeseníkách vyskytovali, ale například v oblasti Malé a Velké kotliny prokazatelně poškozují a oslabují vzácné druhy flóry, která se v Jeseníkách vyskytuje tisíce let," konstatoval zástupce vedoucího Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Jindřich Chlapek.
Původním domovem kamzíka horského jsou především oblasti Alp a Karpat, vyskytuje se i na Balkáně a v Turecku. V Česku byl uměle vysazen kromě Jeseníků také v Lužických horách. Kamzík horský dorůstá v kohoutku výšky až 85 centimetrů a dospělý jedinec váží od jedenácti do šestatřiceti kilogramů. Typickými znaky je hrdý postoj a hákovité růžky, které na rozdíl od jelenovité zvěře kamzíci nemění.

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.