Přihlásit

Z rehabilitační stanice v Bojnici byl do Falckého lesa v Německu vypuštěn už osmý rys

Slovenská Národní zoologická zahrada Bojnice (NZOO) vypustila v pořadí už osmého jedince rysa ostrovida v biologické rezervaci Falcký les v Německu. Vypouštění probíhá v rámci projektu LIFE LUCHS, jehož cílem je vrátit největší kočkovitou šelmu Evropy do volné přírody.

Braňo po vypuštění ve Falckém lese, foto Branislav Tám Braňo po vypuštění ve Falckém lese, foto Branislav Tám

„Jde o dvouletého samce odchyceného v Strážovských vrších, odkud se dostal do rehabilitační stanice Národní zoologické zahrady Bojnice,“ popisuje vedoucí zoologického odboru NZOO Bojnice Branislav Tám. Mladého samce nazvali Braňo. Narodil se samici Branislavě a od mláděte byl monitorován. „Jeho imobilizace, zdravotní prohlídka, měření a zaznamenání základních fyziologických funkcí, transport do Německa a následné vypuštění do volné přírody proběhly bez komplikací a na vysoké profesionální úrovni,“ dodal Tám.

zuby

Prohlídka zdravotního stavu dvouletého rysího samce před transportem, foto Jaroslav Slašťan


Falcký les se nachází na německo-francouzské hranici, s velikostí 179 000 ha je největším kompaktním zalesněným územím v Německu. Projekt LIFE LUCHS začal v roce 2015. V jeho průběhu bylo dosud vypuštěno 17 rysů. Koordinátorem je nadace Stiftung Natur und Umwelt Rheinland-Pfalz, partnery jsou kromě NZOO Bojnice biosférické rezervace z Francie a Švýcarska, Ministerstvo životního prostředí Slovenské republiky, Státní ochrana přírody SR a občanské sdružení DIANA pro výzkum karpatské fauny.

mereni

Zaznamenání tělesných rozměrů před transportem, foto Jaroslav Slašťan


Podle tiskové zprávy Národní zoologické zahrady Bojnice, 11. 6. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.