Přihlásit

Vlci na Frýdlantsku a v Jizerských horách

Dvě nová vlčí teritoria vznikla na Frýdlantsku a v Jizerských horách. Důkazy o pohybu vlků v této oblasti nacházejí dobrovolníci Vlčích hlídek již od roku 2018. Definitivně se však trvalý výskyt vlků ve Frýdlantském výběžku a v Jizerských horách potvrdil díky záběrům z fotopastí v loňském a v letošním roce. Obě vlčí teritoria jsou přeshraniční a zasahují také do sousedního Polska.

Vlk vyfotografovaný fotopastí na Frýdlantsku v červenci 2020. Foto archiv Hnutí DUHA Vlk vyfotografovaný fotopastí na Frýdlantsku v červenci 2020.

Sporadické zprávy o výskytu vlků v Jizerských horách a na Frýdlantsku (např. hlášení od veřejnosti či stržená hospodářská zvířata) se objevují již od roku 2014. Hnutí DUHA v oblast před několika lety začalo organizovat tzv. Vlčí a Rysí hlídky. Od roku 2018 se dobrovolníkům z Vlčích hlídek v těchto oblastech daří pravidelně získávat věrohodné důkazy o trvalém pohybu vlků, ať už se jde o stopní dráhy či trus. V loňském a letošním roce se tyto důkazy podařilo doplnit a potvrdit i jasnými záběry vlků z fotopastí a opakovanými nálezy stopních drah. Ze získaných informací vyplývá, že se na Frýdlantsku pohybuje minimálně vlčí pár a v Jizerských horách jedna smečka. Obě vlčí teritoria jsou přeshraniční a zasahují jak na území Česka, tak sousedního Polska, kde je vlk celoročně přísně chráněný stejně jako u nás.

Příchod vlků do nových oblastí může být doprovázen útoky na hospodářská zvířata. Chovatelé z podhůří Jizerských hor i z Frýdlantského výběžku by proto měli podle Hnutím DUHA dbát na účinné zabezpečení svých stád. Momentálně je možné financovat preventivní opatření jako jsou pastevečtí psi, pevné či mobilní elektrické ohradníky a další z Operačního programu Životní prostředí.

Podle www.selmy.cz, 15. 12. 2020, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.