Přihlásit

Vlčata, ročník 2020

Nejméně u deseti vlčích smeček vyskytujících se na území České republiky zaznamenali zoologové letos v létě úspěšnou reprodukci – v oblasti Šumavy, Krušných hor, Lužických hor, Ralska, Broumovska, Slezských Beskyd a Javorníků. Dokazují to záběry z fotopastí, ale také videa pořízená přímo v rámci aktivit v terénu. Hnutí DUHA Olomouc, které vede celorepublikový program na ochranu velkých šelem, se podařilo získat záznamy vlčat v celkem osmi různých oblastech. U dvou smeček pohybujících se na území národních parků Šumava a Bavorský les přinesla potvrzení o rozmnožování Správa NP Šumava.

Záběry z fotopastí potvrdily reprodukci vlčí smečky v oblasti Podbezdězí a Ralska. V polovině července se tam na fotopasti zachytila čtyři vlčata, pravděpodobně doprovázející své rodiče. Smečka žijící v této oblasti se tak rozmnožila už sedmým rokem v řadě.

Z nových vlčat se druhý rok za sebou mohou těšit Krušné hory – byl zaznamenán přírůstek čtyř až pěti vlčat.

Poté, co pracovníci a dobrovolníci Hnutí DUHA na přelomu let 2019 a 2020 potvrdili výskyt minimálně čtyřčlenné vlčí smečky na území Lužických hor, během letošního léta se podařilo získat důkazy o její reprodukci včetně záběrů vlčat na fotopastech.

Na Broumovsku se rozmnožují již minimálně tři česko‑polské smečky. Vlčata se popáté v řadě narodila ve smečce žijící v západní části Broumovska a ve Vraních horách, potřetí ve smečce z oblasti polského národního parku Stolové hory navazujícího na Broumovské stěny a poprvé taktéž v hraničních Javořích horách. Na české území tak zasahují v oblasti Broumovského výběžku minimálně tři smečky.

Na Šumavě a v Bavorském lese zoologové potvrdili dvě smečky s letošními vlčaty. Správa NP Šumava existenci vlčat zkoumala nejen pomocí fotopastí, ale také akustickou stimulací, na kterou obě smečky reagovaly vytím. Naproti tomu se letos zatím nepodařilo potvrdit rozmnožování smečky v Novohradských horách.

Svá vlčata mají i Morava a Slezsko, přišla na svět v Javorníkách a ve Slezských Beskydech. Ve druhém ze jmenovaných pohoří se narodila poprvé, v Javorníkách podruhé.

Podle www.selmy.cz, 17. 9. 2020, red. 

Foto archiv Hnutí Duha

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.