Přihlásit

Německo: Počet nahlášených útoků vlků vzrostl o 66 procent

V roce 2017 bylo v Německu zaznamenáno více než 470 útoků vlků na hospodářská zvířata. Jejich následkem uhynulo více než 1 660 ovcí, koz, koní a hovězího dobytka. U skotu se podíl zvýšil o 46 procent během jednoho roku. Německý myslivecký svaz (DJV) vyzývá k urychlenému jednání a stanovení oblastí, kde vlk nebude tolerován.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Podle poradenského centra Federace o vlcích (DBBW) zabili nebo zranili vlci v roce 2017 přesně 1 667 domácích zvířat. To je o 55 procent více než o rok dříve. Počet oficiálně zaznamenaných útoků se dokonce zvýšil o dvě třetiny. Nejvíce postižené jsou ovce a kozy, ale stále častěji i velká pasoucí se zvířata, jako je skot. Jejich podíl se během jednoho roku zvýšil téměř o polovinu.
Vzhledem k varovným číslům vyzývá DJV k vypracování managementového plánu pro vlka, který by stanovil i oblasti, kde bude vlk loven. „Vlk má právo v Německu žít. Vítání vlka ale samo o sobě nestačí,“ uvedl člen představenstva DJV Helmut Dammann-Tamke. „Je v zájmu celé společnosti, aby se určilo, kolik vlků bude Německo tolerovat,“ dodal.


V některých oblastech má být vlk chráněn, jinde naopak nebude tolerován
V současné době žije v Německu více než 1 000 vlků a jejich početnost se během tří let zdvojnásobí. DJV proto nabádá k urychlenému jednání, aby se počet zabitých ovcí, koz, koní nebo skotu nezvýšil exponenciálně. Na základě nedávno prezentované koncepce územního plánování by se v budoucnu neměly tolerovat teritoriální vlčí smečky v městských oblastech, v alpských oblastech nebo v blízkosti pastvin s vysokým potenciálem konfliktu.
V oblastech ochrany vlků, například v přírodních rezervacích, by však měla být populace šelmy ponechána bez zásahů. Každá spolková země je proto povinna přispět k příznivému stavu zachování balticko-východoevropské populace a současně definovat počet vlků, který bude tolerován. Dále by byl možný management vlka postavený na modelu skandinávského kontrolovaného lovu.

Budoucnost populace vlka je zajištěna
Zejména v Braniborsku, Dolním Sasku a Sasku žádají odpovědní státní úředníci plán hospodaření, kterým by se mohli řídit. Podle názoru DJV jsou vlci z Německa součástí populace pobaltské a východoevropské s více než 8 000 jedinci, jejíž přežití je bezpochyby zajištěno. Tím DJV a členové asociace Fórum příroda oponují federální Agentuře pro ochranu přírody.


Podle www.jagdverband.de, 18. 2. 2019, redakce

Poslední změna: 25.02.2019 13:46

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.