Přihlásit

Německo plánuje utratit za vlky 3,1 milionu eur

Německá vláda chce letos navýšit rozpočet na vlčí hlídky a ploty na ochranu stád před vlky o dva miliony na 3,1 milionu eur. Vyplývá to z dodatku státního rozpočtu předloženého v úterý. Změna zákona o ochraně přírody také předpokládá usnadnění odstřelu vlků, kteří působí škody. Přístup však kritizují aktivisté, kteří upřednostňují investice do zabezpečení chovů.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Ministryně financí Monika Heinoldová obhajuje financování plotů na ochranu ovcí: „Ochrana stáda je nejlepším způsobem, jak umožnit koexistenci s vlkem.“ V loňském roce země utratila za správu vlka jen 328 000 eur. Ministr životního prostředí Jan Philipp Albrecht doplnil, že investice do plotů je nutná pouze jednou.
Úprava federálního zákona o ochraně přírody, jak ji předložila koalice, by podle aktivistů za práva zvířat nejen usnadnila lov vlků, ale i dalších chráněných zvířat. Koalice chce umožnit odstřel vlků, pokud způsobí „vážné“ škody, prozatím musí být škoda „podstatná“.

Ochránci přírody kritizují „politiku lovu“
Spolek pro ochranu přírody (Nabu) se obává, že reforma zákona postaví i další chráněná zvířata, na příklad vydru nebo kormorána, do hledí lovců. Nicméně zatím neexistuje jasná definice toho, co je pro pastevce nebo rybáře „vážná“ škoda. Ředitel Nabu Ingo Ludwichowski takovou politiku lovu odmítá. Jeho motto zní: „Nestřílejte vlky, chraňte ovce.“ To je ve Šlesvicku-Holštýnsku proveditelné. „Více ovcí umírá na nemoci nebo špatné životní podmínky než kvůli vlkům,“ uzavřel Ludwichowski.
Ministerstvo životního prostředí vyzvalo ve středu federální vládu, aby objasnila plány reforem. „Změny se mohou týkat pouze vlka a musí v každém případě plně respektovat práva EU na ochranu druhů,“ dodal ministr Albrecht.
Podle kn-online.de, 4. 6. 2019, redakce

Poslední změna: 06.06.2019 11:32

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.