Přihlásit

Mezi Brdy a Šumavou existuje biokoridor pro pohyb rysa

Brdy a Šumavu spojuje biokoridor, po němž se mohou pohybovat rysi. Potvrzují to snímky z fotopastí, které ukázaly, že mladý samec se loni na podzim vydal ze Šumavy do Brd a po několika měsících se vrátil zpátky. Přírodovědci se proto domnívají, že by se v Brdech mohla v budoucnosti stabilně usídlit populace rysa ostrovida. ČTK to řekl Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

„Pro nás je tento poznatek velmi cenný. Mladý rys se přibližně po roce života osamostatní a hledá si nové teritorium. Na Šumavě už však je tolik jedinců, že musí vyrazit dál. A pokud došel do Brd a zpátky, aniž by se mu něco stalo, znamená to, že obě lokality spojuje relativně bezpečný biokoridor,“ řekl Fišer. Podle něj se mladý rys ostrovid vrátil, protože v novém teritorium nenašel partnerku. „Ideální by proto bylo, pokud by už ze Šumavy vyrazil v páru. Pak by existovala velká pravděpodobnost, že by se samec a samice v Brdech usadili a vznikla by tam nová populace,“ řekl Fišer. Dodal, že Brdy mají ideální profil pro život rysa. Je to dáno především tím, že v bývalém vojenském újezdu nejsou obydlená místa, ani velký provoz automobilů.
Podle ČTK, 30. 5. 2019

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.