Přihlásit

Medvědice na Slovensku napadla známého fotografa

Známého slovenského fotografa přírody a spisovatele Ivana Kňaze napadla a zranila v chráněné krajinné oblasti Poľana na středním Slovensku medvědice. Ke střetu došlo v lese nedaleko administrativní budovy lesní správy v osadě Kyslinky. Zraněnému muži se tam podařilo utéci a zaměstnanci mu zavolali záchrannou službu.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Ivan Kňaze v době střetu s šelmou fotografoval u lesní cesty žáby pro svou novou knihu. Útok medvědice popsal na facebookových stránkách: „Spatřil jsem hned pod cestou medvídě, ještě jsem stačil zaostřit a vyfotografovat, když v tom okamžiku zařvala v křoví nad cestou medvědice a řítila se za mnou.
Běžel jsem asi 10-15 metrů, když jsem zakopl, spadl jsem na okraj cesty, fotoaparát schoval pod sebe a ruce jsem si dal na hlavu a silně jsem řval, tak jako řvala i medvědice. V duchu jsem cítil velkou hrůzu, stesk jako by byl konec světa. Byla to pro mě největší rána, kterou jsem v životě zažil, ucítil jsem na zadku velkou bolest, medvědice byla na mně asi dvě tři sekundy.
Já jsem pak vyskočil a utíkal dolů k chatě. Medvědice spatřila, že jsem živý, tak útok po několika skocích zopakovala. I tehdy jsem už ležel na zemi, přičemž jsem narazil hlavou na pařez. I tehdy kousla jen jednou do stehna a tlapou mě drápla do kostrče. Díky silnému opasku mi nezpůsobila velkou ránu.“
Zraněnému muži se podařilo dojít do blízkém chaty. Zaměstnanci mu přivolali záchrannou službu z Bánské Bystrice, kde mu rány zašili a ošetřili.
Lesy SK turistům připomínají, aby byli během procházek ve slovenské přírodě ostražití. I na značených stezkách by na sebe měl člověk upozorňovat mluvením nebo jinými zvuky, aby medvěda nepřekvapil. Když si šelmy lidí všimnou včas, obvykle se jim samy vyhnou. Pokud ovšem mají pocit, že jsou v ohrožení oni nebo jejich mláďata, mohou na lidi zaútočit.
Napadený fotograf se však obává, že útoku předejít nelze: „Člověk to nikdy nepředvídá, ale když to šťastně přežije, pak je už aspoň chytřejší. Když už medvědice zaútočí, je třeba urychleně spadnout břichem na zem a zakrýt si hlavu. Medvědice na ležícího člověka útočí jen jednou (?), já však po útoku hned vstal a utíkal, takže si myslím, že proto útočila i podruhé, aby mě ‚již zcela dorazila‘.“
Podle ČTK a facebookových stránek Ivana Kňaze ml., 7. 8. 2019, redakce

Poslední změna: 08.08.2019 10:33

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.