Přihlásit

Brutální pytláctví: Strážci zastavili konvoj s 1000 sobů

V Rusku zastavili strážci kolonu vozidel převážejících tisíce upytlačených sobů. Jejich paroží je v Asii žádanou komoditou. Volně žijící sobi v přírodě ubývají. Příčinou je změna klimatu a pytláctví.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Kontrolním orgánům v sibiřské republice Jakutsk (Rusko) se podařilo zastavit kolonu nákladních vozidel, která převážela paroží a maso z nejméně 1 000 až 1 500 sobů. Zvířata pravděpodobně pochází ze sousední oblasti poloostrova Tajmyr. Tam žije největší volně žijící populace sobů na světě.
Početnost sobů se snížila z odhadovaných milionů v roce 2000 na současných 380 000 jedinců, řekl mluvčí WWF. Hrozby jsou různé.

Pytláci soby mrzačí
Ropovody a plynovody, silnice a ploty narušují migrační cesty zvířat. Stáda o několika stech tisících kusech putují každý rok 3 000 kilometrů ze zimních pastvin na jihu na letní pastviny v blízkosti pobřeží. V důsledku změny klimatu jsou nucena stále častěji plavat v již roztátých řekách. To je příčinou vysokých ztrát, zejména mláďat.
Množí se i případy pytláctví. WWF odhaduje počet zabitých zvířat až na 100 000. Zejména přechody řek jsou pro pytláky vhodnou příležitostí k útoku na plující soby. Ze člunů odřezávají motorovými pilami zvířatům parohy. Odhaduje se, že následkem útoku zemře 70 % takto zmrzačených zvířat.
Poptávka po paroží v lýčí je velmi vysoká, zejména v Číně na léčivý prášek. Jazyk a játra jsou považovány za pochoutku.
WWF podporuje monitoring sobů, aby zmapovala jejich migrační cesty a chránila je především na rizikových řekách.
Podle jagderleben.de, 24. 2. 2019, redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

Poslední změna: 26.02.2019 10:12

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.