Přihlásit

S ochlazením začnou kuny ničit kabely v autech (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoologové si to neumějí vysvětlit

Vlastní zpráva

S příchodem chladnějších měsíců začnou motoristé opět řešit jeden nepříjemný problém. Co s kunami, které láká teplo motorů aut. Zpravidla totiž překoušou kabely.
 A tak obvykle napáchají pěknou paseku. Navíc do prostoru motoru natahají také mršiny a odpadky. Řidič zaparkuje svůj vůz, jehož motor je ještě dlouhou dobu teplý. Právě to sem naláká hlodavce, zvláště kuny, které se v něm uhnízdí. Pak už nemusí řidič nastartovat. Opravy jdou do tisíců korun.

Kabeláž v nebezpečí

Vyšetřovatelé hasičů kroutili v minulých dnech hlavami nad uhašeným osobním autem u Hluku na Uherskohradišťsku. "Auto na polní cestě začalo hořet. Nebylo přitom zřejmé, jak požár mohl vypuknout," uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.
 Za příčinu hasiči nejdříve označili technickou závadu bez bližší identifikace. Záhadu vyšetřovatel vyřešil až na místě, ze kterého řidička vyjela. Našel tam kousky ohlodané izolace z elektrické kabeláže auta. Za požár mohl zkrat a viníkem byla zřejmě kuna.
 "Před domem jsem parkoval felicii. Pak jsem měl potíže se světly a zajel do servisu. Tam jsem se málem hanbou propadl. Neměl jsem několik týdnů důvod otevírat kapotu, když to udělal mechanik, odkryl se pohled na zcela sežrané umělohmotné vycpávky. Vedle baterie se povaloval knedlík, který tam zvíře zatáhlo. Okousané byly i elektrické kabely. Mechanik ani nemrkl a pravil, že určitě parkuji někde u zahrad a v blízkosti že jsou kontejnery či popelnice. A ať prý si z toho nic nedělám, že je to u škodovek normální, zejména na podzim," řekl Právu další postižený motorista. Kunám ale nechutnají jen kabely ve škodovkách, automechanici mají podobnou zkušenost prakticky s každou značkou.
 Zoologové si oblibu kabelů u kun nedokáží vysvětlit. "Těžko říct, proč to dělají. Neřekl bych, že jim kabely chutnají. Možná to dělají jen tak z nudy, nebo na ně příjemně působí ty elektromagnetické vlny. Ale opravdu seriózní odpověď vám na to nikdo nedá," sdělil Právu vedoucí Stanice na záchranu živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku Petr Orel.
 Automechanik z brněnského autoservisu Autonova se také domnívá, že kabely kunám nechutnají. "Nežerou je, ale překonávají jako překážku v lezení. Vypadá to, jako když kabel ustřihnete," řekl s tím, že za zimu servis opravuje zhruba padesát vozidel, na kterých se šelmy podepsaly.
 "U jednoho vozu japonské výroby jsem tuto závadu odstraňoval třikrát za rok. Musel jsem vyměnit celou sadu kabelů. A jedna přijde na 2400 korun," řekl Právu autoopravář Jiří Skolek z Dolan u Plzně.
Pojišťovny škody způsobené kunami do havarijního pojištění nezahrnují. "Pokud kuna nebo jiný hlodavec způsobí pouze škodu na voze či jeho poruchu, na tato se havarijní pojištění nevztahuje," řekla Právu Dagmar Koutská z České pojišťovny. Výjimku ale tvoří případ, kdy dojde k požáru. "Jestliže vznikne požár, je škoda z havarijního pojištění likvidní. Havarijní pojištění se totiž vztahuje na rizika nehody, odcizení a také živelních události, v nichž je zahrnut i požár," dodala Koutská.

Jak na ně?

Kuna skalní je zvíře, které se v poslední době stále častěji stahuje do měst. "Kuna našla ve městech mnoho výhod. Nejsou tu myslivci, ani výři, kteří by je ohrožovali, v domě navíc pohodlně zahnízdí stejně jako na skále," řekl Právu Petr Stýblo z pražské centrály ČSOP.
 Zbavit se kuny, která se uhnízdila v autě nebo domě, ale není jednoduché. "Je to těžký soupeř, nám se osvědčil tuhý podpalovač PEPO napuštěný petrolejem, kterým jsme naplnili silonovou punčochu a tu umístili do teritoria kuny," sdělil Právu Karel Makoň z plzeňského ekologického spolku.
 "Dnes se kuny nejčastěji vyhánějí za pomoci elektronických zařízení, ultrazvukem. Stále ale kolují i více či méně funkční babské recepty. Říká se, že pomohou rozházené lidské vlasy, jiní zas doporučují získat ze zoo trus tygra či jiné velké kočky a ten pak rozházet na půdě, což prý kunu vystrnadí," doplnil Stýblo.
 V prodeji jsou také chemické přípravky vyrobené speciálně pro odpuzování kun nebo pasti. Podle zkušeností lidí na internetu je to zpravidla dlouhodobý boj a žádný recept není stoprocentní. "Někdo například balí kabely do plastu. Ale když se ty potvůrky chtějí ke kabelům dostat, tak se k nim stejně dostanou," uzavřel automechanik Skolek.

Foto Autor - Ilustrační foto Profimedia.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.