Přihlásit

Pitínským myslivcům někdo pořezal posedy (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na čtyři posedy si hned tak nevylezou myslivci na Pitínsku. Zatím neznámý pachatel jim u nich totiž zřejmě motorovou pilou poničil žebříky. Mysliveckému sdružení tak vznikla škoda ve výši čtyř tisíc korun.
Pitínští myslivci věc zjistili v pondělí a ihned ji oznámili policistům z Bojkovic. Že se nejedná o ojedinělou záležitost, potvrdila mluvčí uherskohradišťských policistů Jitka Zámečníková, podle které k poškození posedů došlo již v minulosti. "Kdysi jsme už podobné případy zaznamenali, ale není to příliš časté. Viník se nedá snadno dohledat, ale řešili jsme i dva případy, kdy byl pachatel dopaden. Po požárech posedů v Prakšicích a ve Zlechově zjistili vyšetřovatelé úmyslné zapálení, škoda ve Zlechově dosáhla necelých pěti tisíc korun," popsala Zámečníková.
Dopátrat viníka takových přečinů bývá velmi těžké. Někteří si myslí, že je to práce ekologických aktivistů, podle jiných může jít o malicherné spory samotných myslivců.
"Abych pravdu řekl, ani jsem to nijak nevnímal, že by se něco takového tady mělo stát. Nejsem totiž myslivec, takže jsem u toho nebyl," přiznal starosta Pitína Martin Zálešák. O vinících ale nechtěl spekulovat. "Nevím, jestli si to dělají navzájem, nebo to dělá někdo jiný. Podle mě je to ale klukovina, jinak se to nedá nazvat," dodal Zálešák.
Předseda Okresního mysliveckého spolku v Uherském Hradišti Karel Blahušek si vzpomněl, že naposledy se podobné případy staly v Bojkovicích. "Pokud budu mluvit za myslivce z Bojkovic, tak se tam něco podobného také stalo. Ale není to nic tak častého," řekl Blahušek. Na viníky má ale svůj názor. "Občas se najdou takoví ti rádoby ochranáři a toto nám dělají. Jsou to úvahy lidí, kteří o přírodě a myslivosti nic neví. Pro myslivost i přírodu je bezpodmínečně nutné, aby se zvěř lovila, a bez tohoto zařízení se to bohužel dělat nedá," postěžoval si Blahušek.
Připomněl také, že oprava poničených posedů stojí myslivce peníze i úsilí. "Pokud nám pořežou žebřík, je nebezpečné ho znova stloukat a lézt po něm do výšky několika metrů, takže se to musí celé udělat nové. A to stojí čas, materiál i peníze. Když se to spočítá dohromady, vyjde posed řádově na tisíce korun. A někdo ho pak z pouhé hlouposti nebo z jakéhosi vnuknutí, kdy si myslí, že činí dobře, pořeže," uzavřel Blahušek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.