Přihlásit

Jiří Ulrych z Jičína vyrábí unikátní lovecké zbraně (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zhotovit loveckou zbraň se vším všudy dokáže Jiří Ulrych z Jičína. V České republice je tak jediný, kdo to umí, a pro jeho pušky si jezdí lidé i ze zahraničí. Nejen pro jeho šikovné ruce, ale také pro pečlivě vyryté motivy a přesnost, s jakou jeho zbraně střílí.
"Tohle je kulový dvoják a vyráběl jsem ho zhruba dva měsíce. Nejdůležitější je soustřel obou hlavní," vysvětlil Jiří Ulrych a podotkl, že desetina milimetru způsobí odchylku obou nábojnic na 100 metrů až o desítky centimetrů. Pokud je hlaveň hotová, musí se vyzkoušet. Když soustřel nesedí, musí se opravit.
Podle něj takové zbraně u nás žádná zbrojovka neprodukuje, je možné je sehnat pouze na speciální objednávku. Myslivci si tak mohou vybrat motiv zvířat do ryté části i typ ráže. I ta poslední puška bude nakonec střílet z rukou myslivce, a to ráží 8x57 JRS (průměr kulexdélka nábojnice - zlamovací zbraň se silnějším vojenským nábojem). Předtím ale musela projít kontrolou v Praze a byla označena cejchem na důkaz, že je v pořádku. Je vyrobená z nástrojové oceli a dřeva. Dřevěná část pochází z kořene ořechu, kde je přírodní kresba nejhezčí. Jemná řezba je jedna z mála částí, kterou nedělá sám.
"Objednal jsem si zbraň u Ulrycha, protože jsem si takovou flintu od mládí přál. V nabídce nebyla a moderní se mi nelíbí," řekl Jan Filip z České Lípy. Spokojený majitel s ní střelil zatím tři úlovky.
Jiří Ulrych začal vyrábět zbraně kolem roku 1990. Už od malička ho to ale k nim táhlo. Vzpomíná si na několik zážitků, kdy se například jako malý rozhodl odlít olověnou pistoli ze zakoupené hračky nebo si jel na kole zastřílet až do Poděbrad. U svého koníčku zůstal a začal se jím živit. Kromě výroby zbraně také opravuje.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.