Přihlásit

Rakouské a a české děti se setkaly u projektu Země (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Setkání dětí ze základních škol Dolní Morava v rámci společného česko-rakouského přeshraničního projektu Země, voda, vzduch bylo financováno z prostředků Fondu malých projektů Jižní Morava a Dolní Rakousko. Partnerem projektu je Weinvierteldreiländereck.
Žadatelem je Místní akční skupina Dolní Morava.

První setkání
Prvního setkání se zúčastnilo 43 dětí z 13 základních škol. Z české strany se na projektu podílely školy z Rohatce, Ratíškovic, Čejkovic, Starého Poddvorova, Moravského Žižkova, Lužic, Mikulčic, Prušánek, Týnce, Tvrdonic, Lanžhota. Z rakouské strany pak oblast zastupovaly školy z Poysdorfu a Drasenhofenu. Zúčastnili se žáci čtvrtých až devátých tříd. V každé skupině byli zastoupeni žáci s jazykovou znalostí němčiny i angličtiny, aby bylo co nejsnazší pro děti se vzájemně domluvit. Po příjezdu všech účastníků autobusy začal program v devět hodin dopoledne a trval do tří hodin odpoledne. Pro děti byly připraveny zajímavé vzdělávací a poznávací aktivity. V dopolední programu byly připraveny dva semináře. První byl zaměřen na lužní les nad soutokem Moravy a Dyje, oblast a její ochranu dětem představil pan Vybíral z Biosférické rezervace Dolní Morava.
Od deseti hodin se děti účastnily semináře o historii osídlení Velké Moravy a slovanského hradiště v Mikulčicích. Jakmile skončila video prezentace v posluchárně, děti navštívily novou expozici,v níž jsou vystaveny nalezené kosterní pozůstatky, repliky ozdobných a bojových předmětů, makety jednotlivých kostelů a další exponáty.
Po návratu byly děti rozděleny do tří pracovních skupin. Každá česká škola byla zastoupena třemi žáky, z Rakouska se účastnilo žáků deset. V jednotlivých skupinách byl z každé české školy účasten jeden žák, z Rakouska pak tři až čtyři žáci.

Učili se i hlaholici
Každá skupina měla dva pedagogické pracovníky a jednoho odborného pracovníka z muzea.
První skupina se v posluchárně zúčastnila sezení, kde se děti prakticky seznámily se základy staroslovanského písma hlaholice. Vyrývaly jména do tabulek potažených plastelínou a potěžkaly přesné repliky dobových nálezů, jako například gombíky.
Druhá skupina měla vyhrazenu činnost v expozici muzea, kdy žáci vyhledávali jednotlivé exponáty, zakreslovali je do pracovních listů a plnili další úkoly. Třetí skupina ve vestibulu muzea výtvarně zpracovávala téma Slované a Velká Morava. Svá dílka pak žáci krátce vystavili ve vestibulu. Výkresy budou rovněž vystaveny při jarním setkáváním s názvem Vzduch formou doprovodné vernisáže. Děti za splnění každého úkolu obdržely dobové platidlo - hřivny, které jim byly před obědem směněny za menší odměnu formou perníku- odpolední svačinky.
Ve třináct hodin začal pro žáky odpolední program. Děti byly znovu rozděleny do skupin. První skupina se účastnila semináře v posluchárně na téma myslivost, lovecké trofeje, paroží, zvířata v lesích a jejich ochrana. Přednášejícím byl pan Straňánek z Oblastního sdružení myslivců v Hodoníně. Žáci si mohli osahat vystavené exponáty paroží srnců, jelenů, daňků, sobů, zuby divokého prasete. Všechny exponáty byly vyzrálé čisté kusy, tzv. shozy. Druhé dvě skupiny mezitím absolvovaly vycházku v okolí muzea po lužním lese a jednotlivých stanovištích, na nichž se nachází pozůstatky místních kostelů z doby Velké Moravy.

Odpolední táborák
Bohužel přislíbené dva semináře na téma kynologie a myslivost a ukázky dravců musely být přesunuty na jarní termín setkání. Důvodem pro toto přesunutí byla neočekávaná pracovní povinnost jednotlivých přednášejících. Po návratu z výletu do přírody a skončení semináře o paroží se skupiny prostřídaly. Odpoledne byl pro děti připraven táborák s opékáním klobásků. Na závěr zbylo už jen slavnostní zakončení, předání památečních předmětů a listů všem žákům a zúčastněným školám.
Učitelé i žáci se o prvním setkání vyjádřili pochvalně a těší se na setkání druhé, označené jako Voda, které se uskuteční v Rakousku a jehož součástí je koupání v lázních Laa/Thaya.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.