Přihlásit

KVS: Nerozhodli jsme o tom, že liška obecná je škodná (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj není institucí, která rozhodla o to, že liška obecná je škodná, rovněž není institucí, která rozhodla o tom, že stav lišek je nutno regulovat, tedy střílet, v podání paní redaktorky Benešovského deníku hromadně vyvražďovat.
Na důvody regulace stavu lišek (hromadného vyvražďování), na důvody proč je liška obecná škodná zvěř by se měla paní redaktorka zeptat zcela jiných institucí. Orgány veterinární správy, tedy i Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj, mají mimo jiné úkoly i povinnost zabezpečit provádění preventivních a diagnostických úkonů k předcházení vzniku a šíření nákaz, tedy nákaz zvířat a nákaz přenosných ze zvířat na lidi. Jednou z nejnebezpečnějších nákaz přenosných ze zvířat na lidi je právě vzteklina, která, pokud není včas diagnostikovaná a léčená je vždy smrtelná. Již řadu let probíhá jako preventivní akce v některých okresech letecká orální vakcinace lišek. Tato vakcinace má zabránit případnému šíření vztekliny. Zde je nutno poznamenat, vakcinovaná liška nejen není zdroj potencionálního ohrožení jiných zvířat a lidí vzteklinou, ale sama vzteklinou neonemocní. Umírání zvířete na vzteklinu představuje pro toto zvíře nesmírně pomalou a krutou smrt.
Pokud jiné instituce rozhodly, že stav lišek je nutno regulovat, představuje vyšetření již ulovených lišek na vzteklinu řešení, které je především v zájmu ochrany zdraví lidí. Finanční částka "zástřelné" není odměna pro lovce za zastřelení lišky, ale motivace, aby zastřelenou lišku dovezl příslušnému veterinárnímu inspektorátu, který zajistí odeslání lišky na vyšetření. V některých případech jde o značnou vzdálenost, liška musí být speciálně zabalená a finanční náklady s převozem lišky se někdy mohou rovnat vyplacenému "zástřelnému". Lovec se může rozhodnout i pro jinou formu neškodné likvidace ulovené lišky a nemusí cestovat na veterinární inspektorát, tato forma ovšem značně ztíží monitoring této nákazy. Závěrem je nutno uvést, že území České republiky je od r. 2002 prosté vztekliny, což má nejen praktický význam pro občana, který se při procházce lesem nemusí obávat napadení vzteklinou nemocného zvířete, i když při kontaktu s volně žijícími zvířaty opatrnosti nezbývá, ale má i praktický mezinárodní význam, například při cestování s domácími mazlíčky do ciziny.
Zdeněk Císař, ředitel středočeské KVS


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.