Přihlásit

Potřebujete pojistku! (Auto 7)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Záleží na tom, zda se jedná o zvěř, nebo zvířata. V prvním případě (divoká zvířata) po provozovateli honitby není možné požadovat náhradu za vzniklé škody, protože její majitel (myslivci) pohyb divoké zvěře neovlivní. Neuspěl ani motorista, který chtěl odškodnění od správce komunikace a odůvodňoval svou žádost tím, že příkopy byly zarostlé, a tudíž divočák nebyl vidět!
Jinak je to v případě domácích zvířat (kůň, skot, pes atd.), která mají být oddělena od komunikací a silničního provozu a mají svého jasného majitele. Tady se lze domáhat úhrady škody, ovšem dohoda nebývá jednoduchá. "Dopravní nehody se zvířaty mnohdy končí soudními spory. V soudní síni se ocitla například jarní srážka řidiče opelu se psím šampiónem, který utekl pánovi ze zahrady rodinného domku. K soudu zřejmě spěje i netradiční nehoda ze severních Čech. Po polní cestě vedl majitel svého poníka na uzdě, ale zvíře se najednou splašilo a vběhlo pod kola právě projíždějícího auta. Tentokrát však nepožaduje odškodnění majitel mrtvého zvířete, ale naopak vlastník vozu, kterého bude oprava stát více než 50 tisíc korun," uvádí dva příklady mluvčí České pojiššovny Václav Bálek, který doporučuje majitelům domácích zvířat uzavřít odpovědnostní pojistku.
VE VŠECH PŘÍPADECH JE NA TOM DOBŘE TEN MOTORISTA, KTERÝ MÁ NA SVÉ VOZIDLO UZAVŘENO HAVARIJNÍ POJIŠTĚNÍ. Povinné ručení totiž škody způsobené zvěří nekryje, havarijní samozřejmě za sjednaných podmínek. Pokud by se však prokázalo, že za vniknutí domácího zvířete na komunikaci někdo nese vinu, pak je možné vůči němu vznést požadavek na uhrazení nákladů na spoluúčast.
Podle Českomoravské myslivecké jednoty se zvyšuje počet žádostí, jež podávají majitelé motorových vozidel o úhradu nákladů spojených s opravou vozu po kolizi se zvěří. Není divu, oprava mnohdy přijde na desítky tisíc korun. Řidiči však nemají naději, zákon o myslivosti v části šest Škody způsobené užíváním honitby, zvěří a na zvěři (§ 52-56) ukládá uživatelům honiteb hradit škody pouze v honitbách - silnice patří mezi nehonební pozemky. Teoreticky se může věc obrátit proti řidiči - například při překročení maximální rychlosti nebo nepřizpůsobení jízdy povětrnostním podmínkám (mlha) či nerespektování značky Pozor, zvěř. Myslivci by - spíš teoreticky - v takovém případě mohli uplatňovat škodu na zvěřině, zejména z hlediska hodnoty trofeje a chovné hodnoty.
Riziko střetu se zvěří je vysoké. Potvrzují to statistiky policie a pojiššoven, které registrují tisíce nehod ročně. Tyto statistiky zahrnují většinou vážnější srážky, takže toto číslo představuje spíš vrchol ledovce. Počet kolizí se zvířaty bude mnohonásobně vyšší, jak ukazují statistiky České pojiššovny. "V roce 2007 jsme zaznamenali 3836 případů, vloni 4162 a na konci září 2008 to bylo 3100 případů, letos ve srovnatelném období (do konce září) 3260 nehod se zvířaty," potvrzuje V. Bálek. Tradičně nejhoršími měsíci jsou podzimní, zejména říjen a listopad, nadprůměrný bývá i květen. Příčinou těchto nemilých čísel je zejména migrace zvěře za potravou a říje srnčí a jelení zvěře. Pojistné události jsou hlášeny zpravidla z brzkých ranních hodin, zhruba kolem šesté, nebo pozdních večerních z lesních úseků a v poslední době ještě více ze silnic mezi poli. Situaci zhoršuje snížená viditelnost, častější mlhy a třeba i mokrá vozovka.
Podle statistik Centra dopravního výzkumu zahyne pod koly aut zhruba 8 až 9 tisíc kusů zvěře, nejvíce zajíci, srnčí zvěř, bažanti, ale i divočáci, kuny, ovce, koně, nebo například i ježci, žáby, šneci. Získali jsme rovněž statistiku zpracovanou Agenturou ochrany přírody a krajiny, která uvádí na milion střetů se zvířaty ročně!
Pokud skončí nehoda poškozením plechů, je to ta lepší situace. V posledních letech bylo zaznamenáno několik smrtí řidičů po střetu se zvěří. Nejzvláštnější se stala před dvěma roky na silnici Česká Lípa - Liberec u Svoru, kde přebíhalo ráno přes silnici stádo jelenů. Ačkoliv řidič zpomalil a jednomu se vyhnul, druhý při skoku přes svodidla přistál ve voze. Řidič zahynul.
Jak postupovat při střetu se zvířaty? Obdobně, jako když dojde k obyčejné nehodě. Tedy bezprostředně po střetu na bezpečném místě zastavit a přesvědčit se o tom, jaké důsledky pro zvíře i vůz střet měl. Nejlepší je v případě poškození vozu zavolat policii, která zadokumentuje situaci a škody. "Policie ČR má i kontakty na místně příslušné myslivecké hospodáře, kteří přijedou k dopravní nehodě a zajistí označení a odklizení zvěře. Každý kus zraněné zvěře by měl být označen na zadním běhu speciální značkou s číslem, kterou má k dispozici právě myslivecký hospodář. Pokud by Policie ČR odmítla na místo nehody přijet, doporučuje se přivolat asistenční službu a pořídit si fotodokumentaci poškozeného vozidla a zvěře," nabádá Zuzana Žáková z Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje. Důležité je to zejména v případě, že řidič míní uplatňovat náhradu z havarijní pojistky.

***

FAKTA A ZAJÍMAVOSTI

Registrované nehody
Rok Počet Oběti
2004 8484 0
2005 7501 0
2006 6697 0
2007 8501 5
2008 7507 2
2009* 1977 0
* do srpna

***

POZOR NA VELKÁ ZVÍŘATA

150 kg je hmotnost dospělého jelena. Ten je nebezpečný cestujícím v autu i svým parožím.

Paradox
Za volně žijící zvěř myslivci nenesou odpovědnost, není totiž ve vlastnictví osob, státu ani myslivců, nicméně jakmile je mrtvá, již patří myslivcům. Pokud motorista srazí lesní zvíře, pak si ho nesmí ponechat - dopustil by se tak trestného činu pytláctví! Zvláštní...

Divná čísla!
Při pátrání po počtu střetů jsme získali i čísla z Agentury ochrany přírody a krajiny, která uskutečnila v období duben 2006/duben 2007 průzkum. Podle něho ročně zahyne na českých silnicích mj. 566 000 zajíců a 52 000 srnců - celkem na milion kusů lesní zvěře. Podle dat myslivců v témže roce byl jarní kmenový stav zajíců cca 300 000

Jak se chovat
"Vždy je lepší zvíře (bohužel) přejet než kličkovat do protisměru nebo sjet mimo vozovku. Prokázal to i test autoklubu ADAC," připomíná Luboš Králíček z ČMMJ.

Ochrana komunikací
Kromě plotů odrazují zvěř od vstupu na komunikaci tzv. pachové oplocenky a akustická a optická zradidla.

Ochrana posádek a vlastníků zvířat
Havarijní pojištění u majitelů vozu, odpovědnostní pojištění majitelů domácích zvířat. To kryje případné útěky zvířat. Není vždy třeba mít komplexní havarijní pojistku - např. Generali nabízí tzv. Minikasko, které zajišťuje pojistnou ochranu právě před neodvratitelnými riziky, jako je střet se zvěří, požár, živelní události či vandalizmus.

***

NA D1 ÚNIK KRAV V NOCI ZPŮSOBIL NA DÁLNICI V ROCE 2007 SMRT ČTYŘ OSOB VE DVOU AUTECH.

***
Sedm rad

1. Respektujte značky varující před střetem se zvěří.
2. Snižte v těchto úsecích rychlost.
3. Největší riziko je při přechodu den/noc a noc/den.
4. V noci můžete zaznamenat přítomnost zvířat u silnice podle odrazu očí.
5. V případě nevyhnutelného střetu nekličkujte a neuhýbejte ze silnice.
6. Zvláště v zimním období se zvěř pohybuje v tlupách, kde vyběhne jedno, čekejte další.
7. Dokumentujte škody, volejte policii.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.