Přihlásit

Myslivci na honech jsou pod drobnohledem policie (Novojičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hlavní lovecká sezona začala. I v lesích na Novojičínsku, se objevují skupiny myslivců, kteří právě v listopadu loví zajíce a bažanty. Pro myslivce znamenají tyto každoroční sešlosti společenskou událost, kdy jsou pozváni nejen členové sdružení, ale také zájemci z okolních honiteb a další hosté. Na bezpečnost před, během i po honu dohlížejí nejen samotní myslivci, ale také policisté, kteří mimo jiné kontrolují i to, zdali nejsou lovci pod vlivem alkoholu. Myslivecké spolky mají povinnost každý hon, případně jeho změnu, nahlásit na příslušném městském úřadě. "O kontrolách myslivci nevědí, ale mohou s nimi počítat. V rámci spolupráce s úřady máme informace kdy, kde a za jaké účasti budou hony probíhat," vysvětlil okresní policejní mluvčí Zbyněk Tomšík. Policisté z oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Nový Jičín, kteří mají kontroly na starost, dohlížejí na legitimnost průkazů zbraní, zbrojních průkazů, technický stav zbraní a také to, jestli nejsou jejich majitelé podnapilí. Ačkoli myslivci dopředu hlásí termíny honů, není pravidlem, že u nich bývá přítomna policie.
Českomoravská myslivecká jednota tyto kontroly vnímá jednoznačně pozitivně. "Doufáme, že v těchto akcích bude Policie ČR dále pokračovat. Mají totiž pozitivní preventivní charakter," uvedl tiskový mluvčí myslivecké jednoty Jiří Šilha. S tím souhlasí i předseda Okresního mysliveckého spolku Nový Jičín Josef Pavelka: "Policejní kontroly určitě vítáme. Jde tady především o bezpečnost při lovu," dodal předseda.
Policisté budou dohlížet i na to, zdali nejsou mezi honci přítomny osoby mladší patnácti let. Podle mluvčího Tomšíka tyto preventivní akce skutečně přinášejí své ovoce. "Nedochází tak často k tomu, že by byli ovlivněni nějakou látkou nebo, že by měli něco v nepořádku. Opravdu si to hlídají. Jsou to výjimečné případy, kdy něco zjistíme, třeba pochybení nebo alkohol," uzavřel Tomšík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.