Přihlásit

Tularémie může způsobit i neplodnost (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zaječí tularémie se v regionu vyskytuje už několik desítek let. Kromě myslivců, kteří se o nemoci zvěře učí, o ní však veřejnost mnoho neví. To, jak se mohou lidé chránit, jaká je léčba nebo příznaky, popsal epizootolog Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj hodonínského inspektorátu Josef Navrátil.

* Kolik zajíců musí být nakažených, aby se mohlo místo označit jako ohnisko tularémie?

Pokud je potvrzený veterinárním ústavem, tak stačí pouze jeden zajíc.

* Jak dlouho je místo, kde se nakažený kus zvěře objevil, ohniskem?

Pokud soukromý veterinář celkově dva roky v ohniscích neprokáže, že tam byl nějaký pozitivní nález, tak lze ohnisko odhlásit. Takže až po dvou letech. Změna zákona však dnes nenařizuje povinné vyšetřování odlovených zajíců. A vzhledem k tomu, že jde pro myslivce o poměrně drahou záležitost, tak je někteří ani nedělají. V takovém případě se o tom, jestli se v místě vyskytuje nakažený zajíc, ani nikdy nedozvíme. Tularémie se v regionu stále udržuje, protože toto onemocnění mohou mít různí hlodavci, kteří se u nás vyskytují.

* Mohl byste nemoc nějak popsat a říct, jak se projevuje?

Je to bakteriologické onemocnění, které postihuje hlodavce a je přenosné na člověka, pro kterého je to velmi nepříjemné. Způsobuje jednak zánět mízních uzlin a doprovází ho teploty a slabost. U mužů může způsobit dokonce neplodnost, protože dochází tak jako u zajíce k zánětu varlat.

* To je jistě hodně závažné. Vyskytly se už i případy úmrtí při nakažení touto nemocí?

Takový případ neznám. Může se však stát, že pokud má nakažený zesláblý organismus, tak to může vyvolat další komplikace. Jinak ale opravdu nevím.

* Pokud si lidé vyjdou do přírody nebo vyjedou na cesty, může jim něco napovědět, že je zajíc nakažený?

Lidé by měli být opatrní a na zajíce, které najdou uhynulé na silnici, by neměli sahat. Už to, že zemřel, totiž signalizuje, že zajíc mohl být nemocný.

* Máte pro lidi nějaký tip nebo doporučení?

Velmi nutná je opatrnost s takto nalezenými uhynulými zajíci. Pokud se budeme bavit o manipulaci při zpracování zvěřiny, doporučuji zvýšenou opatrnost. Tu však doporučuji obecně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.