Přihlásit

Němci netrefili ani chloupek (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stará Oleška
Je sobota ráno, navlékám se do teplého oblečení a těším se svůj první myslivecký hon. Samozřejmě jen v roli pozorovatele. Ještě vybrat peníze z bankomatu a už můžu chystat recept na oběd z čerstvé zvěřiny. Část úspor na nákup vánočních dárku sice padne, ale pochutnáme si na divočákovi.
Úsměvy myslivců při ranním nástupu ve Staré Olešce a nadšení honců i jejich čtyřnohých asistentů nasvědčovaly úspěšnému lovu. Nablýskané zbraně se pohupovaly na širokých ramenou myslivců v uniformách a dávaly tušit, že se lesní zvěř bude muset hodně snažit, aby se vyhnula přesně mířeným ranám. Na tři desítky mužů nejen z Čech, ale i z Rakouska a sousedního Německa se vydalo na tradiční lov do huntířovského revíru.
"Čekají nás čtyři leče. Budeme lovit černou zvěř do dvou let, lišky a vše, co nám povoluje zákon," upozorňuje při ranním nástupu hospodář Honebního společenstva Huntířov, Jiří Kalivoda. Hon mohl začít.
Čeští myslivci naháněli a zahraniční hosté stříleli. Muži procházeli hustým lesem a hlubokými roklemi. Napětí bylo téměř hmatatelné. "Máš tam kance, přímo před tebou." Muž, nutno podotknout, že v zahraniční střelec v oranžových maskáčích, zamíří. "Kde je? Nic nevidím," volá. Z druhé strany se ozývá. "Ani se nedivím, když jsi si zapomněl sundat kryt z optiky." Divočák díky nepozornosti lovce tentokrát unikl.
Den se chýlí ke konci a honci se vrací domů.
Podmračené tváře ale nevěstí nic dobrého. "Kolik toho máte," ptám se jednoho z lovců. Odpověď žádná. Zkouším dalšího. Uzemní mě špitnutím. "Nic." Naděje ve mně probouzí šéf lovců. Přichází s úsměvem. To je dobré znamení. Jenže já se těším marně.. "Nezadařilo se. Skutečně nic nemáme. I to se stává," říká Jiří Kalivoda.
Večer muži usedají ke stolům, aby si pochutnali na dobrém jídle. Jak jinak než na divočákovi ze starších zásob a bude se zelím. Se šípkovou ho prý udělají příště. Po jídle ještě čeká myslivecký soud.
"Při něm si vyříkáme, jakých chyb se kdo dopustil. Z nich se pak musí vyplatit kořalkou," vysvětluje myslivec Karel Hejmalíček.
V neděli ráno se lovci opět vydali do lesů.
A byli úspěšní. Huntířovské lesy jsou ke dnešku chudší o čtyři divoká prasata a já můžu vyzkoušet recepty na kančí speciality.
Prohlédněte si fotogalerii a video na
www.decinsky.denik.cz/hon

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.