Přihlásit

V chovu divokých kachen v Třebíně zjistili ptačí chřipku (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebín
Virus ptačí chřipky potvrdili ve čtvrtek vpodvečer veterináři na Českobudějovicku. Nakažené jsou kachny z chovu společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice. Podle odborníků jde ale o nízkopatogenní virus aviární influenzy H3N1, riziko šíření nákazy či dokonce jejího přenosu na člověka je tedy malé.
Přesto se teoreticky může jednat především z veterinárního hlediska o rizikovou nákazu a je nutné provést některá opatření. Tím nejméně příjemným zejména pro veterinářku, která se o chov stará, je utracení všech 280 ptáků. Už nyní je zabezpečeno tak, aby se nákaza nešířila dál.
V kilometrovém okruhu od ohniska je vyhlášeno takzvané pásmo s omezením. Zahrnuje jen část obce Třebín. Tam je zakázáno přesouvat zvířata. Do 13. listopadu musí také Obecní úřad v Dubném v tomto prostoru sečíst veškerou drůbež a další ptactvo chované v zajetí. Bude sloužit jako přehled o výskytu ptactva na ohroženém území a v případě sice nepravděpodobného, ale možného zhoršení situace bude veterinární správě sloužit jako vodítko k dalším zákrokům. Chov, u kterého byla nákaza zjištěna, je určen pro snůšku vajec a rozmnožování kachen divokých. "Likvidace hejna pro nás znamená ztracenou celou příští loveckou sezonu. Škody budou kolem jednoho a půl milionu korun," lituje jednatel Lesů a rybníků města České Budějovice Josef Shoř. Podle jeho slov odeslala společnost v rámci standardního monitoringu chovů drůbeže na testy asi před měsícem 40 vzorků biologického materiálu v chovu. Z nich jediný byl pozitivní, ale doplatí na to celé hejno.
Podle ředitele krajské veterinární správy Františka Kouby dostane každá z kachen injekci barbiturátu, která ji usmrtí. "Musíme také zlikvidovat podestýlku a všechno krmení, aby se nákaza nešířila dál," dodal. Tomu nahrává fakt, že jde o malý chov. "Díky tomu se nám může podařit rychlá likvidace v řádu hodin a ohnisko budeme moci odhlásit," informoval Kouba včera ráno členy Bezpečnostní rady Jihočeského kraje. Další výhodou je, že rybník v poli jen několik stovek metrů od Třebína, u kterého se voliéry s postiženým chovem nacházejí, je vypuštěný. Nehrozí proto, že by se do oblasti stahovalo další vodní ptactvo.
Přes veškerá přijatá opatření není nutné mít z ptačí chřipky obavy. "Situace není dramatická, je pod kontrolou. Opatření běží standardním způsobem," komentoval hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.