Přihlásit

Mláďatům srnčí zvěře hrozí úhyn (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vsetínsko
Myslivce na Valašsku v posledních týdnech trápí neutěšený zdravotní stav zvěře. Podle jejich průzkumů totiž především letošní mláďata srnčí zvěře nedokázala nabrat dostatek tukových zásob na nadcházející zimu. Hospodáři mysliveckých sdružení v regionu se proto obávají jejich vysokého úhynu.
Na kondici srnčích mláďat se podepsalo velmi suché léto. Ta jsou podle myslivců slabá a zdaleka nedosahují váhy potřebné k tomu, aby mohla letošní zimu přežít.
"V tuto dobu by měla mít devět až dvanáct kilo a spousta z nich má jen pět," potvrdil myslivec Jiří Papež z Valašského Meziříčí.
Od začátku října proto myslivci soustavně doplňují srnčí krmelce. Dvakrát týdně přisypávají do zásobníků speciální granulované krmivo tak, aby zvířata měla potravu každý den.
"Důležitá je pravidelnost, nejhorší je nárazové dokrmování," vysvětlil zase Jiří Durman, předseda vsetínské myslivecké rady.
Zda slabá mláďata letošní zimu přežijí, záleží ale také na výšce sněhové pokrývky. "Pokud přijde tuhá zima, je velké nebezpečí, že slabé kusy uhynou," posteskl si.
O přikrmování lesní zvěře pravidelně projevují zájem rovněž nejrůznější mládežnické organizace.
Do přikrmování zvěře se pravidelně zapojují rovněž děti ze střediska volného času Alcedo.
Také letos plánují obohatit jídelníček strádající zvěři v okolí Semetína vlastnoručně nasbíranými kaštany. "Záleží nám hlavně na tom, aby si děti uvědomily, že přírodě je třeba pomáhat," konstatoval ředitel Alceda Pavel Bartoň.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.